Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

donderdag 31 juli 2014

Playfulness & Pleasure in BiodanzaIn Biodanza werken we veel met het vermogen plezier te ervaren. We werken soms met spelletjes. Er zijn plezier spelletjes en vitaliteit spelletjes. De spelletjes zijn geweldig om kwaliteiten wakker te maken en speels te introduceren, alvorens je die kwaliteiten gaat verdiepen. Ook helpen spellen om jezelf niet zo serieus te nemen, plezier aan te wakkeren, mensen te helpen een beetje te ontremmen en met meer mensen in de groep contact te maken. Ik geloof echt in een speelse ingang naar verdieping. Ik geloof in de diepe zin van plezier. Rolando Toro ook. Hij zei:

Het lichaam als bron van plezier
Angst om te lijden kan alleen overwonnen worden door het ontwikkelen van het vermogen om plezier te hebben. Plezier is zo gedevalueerd binnen de conventionele waardeschaal dat het voor veel mensen gelijkstaat aan oppervlakkigheid, lichtzinnigheid of materialisme.
Werkelijk plezier komt echter vanuit het hart en een natuurlijke levenslust. Het versterken van de eigen gevoeligheid, het vinden van de wegen die naar plezier leiden, is onderdeel van het leertraject dat Biodanza voorstelt. Het leren genieten van alle genoegens van het leven, klein of groot, is het allerbelangrijkst.
Het plezier in dansen, zoals Biodanza dat heeft, is de eerste opening. Naar muziek leren luisteren in een toestand van trance een tweede. Het zich bewust worden van alledaagse genoegens is de derde manier.

Denise Linn zegt in haar boek: “De godin in elke vrouw” dit over Vreugde:
“Het is buitengewoon belangrijk, zelfs onder de allerergste omstandigheden, vreugde te voelen, want vreugde is besmettelijk. Het creëert een energie die naar alle kanten uitstraalt, als de rimpelingen die door een enkele steen in een gladde vijver worden veroorzaakt. Als ik ook maar het miniemste stukje vreugde kan vinden in vreselijke tijden kan dat voor anderen belangrijk zijn. Ik geloof dat plezier noodzaak is, geen luxe. Het is niet alleen helend en helpt je in evenwicht te komen, maar het helpt anderen in je omgeving. Je geest heeft plezier nodig, net zoals je voedsel, water en lucht nodig hebt. Wanneer je geniet wordt je immuunsysteem versterkt, je geest hernieuwt, je creativiteit bloeit op en je levenskracht wordt groter.”

Ik zie het zo:
Spelen is rusten
Je veilig weten
Niets hoeven presteren
Omdat je weet
Dat je al gelukt bent

Spelen is zijn
Zoals je bedoeld bent
Een bloem die open bloeit
En een unieke eigen geur verspreid

Spelen is veel diep zinniger
Dan de wereld ons doet geloven
Wanneer je loslaat wat hoort
En niet hoeft te bereiken
Val je met een verrukkelijke zucht
In het enige dat werkelijk bestaat
Het Nu

En daar is werkelijk alles
Daar is alles werkelijk waar
Daar is alles wat je nodig hebt
Daar is alles wat je ooit kan wensen

Want daar ben jij dan
Als je er helemaal bent


Ik verzamel voorbeelden.... meesters in speelsheid: Astrid Lindgren en haar Pippi, Annie M. G. Schmidt, Toon Tellegen, Toon Hermans, Sark, Mama Gena.... En wie zijn jouw speelse helden? 

Pippi

Astrid Lindgren (schrijfster van Pippi Langkous)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten