Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

maandag 21 juli 2014

Kijken naar beweging

Prachtig weekeind gehad op de Biodanza school Zuid-Nederland bij Stephen White en Diana Zijlmans. Het ging over het leren kijken naar beweging en het zien van de ontwikkeling van de dansers.
Biodanza heeft tegelijk alles en niets te maken met dans. Er is geen sprake van dansjes en choreografie. Je hebt helemaal geen danservaring of aanleg nodig. Toch is Biodanza de dans van het leven. Muziek en dans zijn oude en heel menselijke manieren om samen te zijn met anderen en spontaan uit te drukken wie we zijn. Lammetjes huppelen in de wei, vogels dansen om te imponeren of te verleiden, vissen scholen en groepen vogels creëren prachtige choreografieën, een moeder streelt de wang van een kind, iemand wordt gewiegd voor troost, allemaal vormen van “dans” als een natuurlijke uitdrukking van het leven. Muziek vormt een universele taal die ons kan verbinden en kan raken zoals geen ander middel dat kan. De muziek nodigt je uit, je vrij te bewegen en bewogen te worden.
Er zijn een aantal indicatoren die in bewegingen, houding, gebaren en contactvermogen laten zien hoe het met een persoon gaat. Biodanza docenten leren de bewegingen van deelnemers te “lezen” zodat ze kunnen zien welke aspecten goed ontwikkeld en gezond zijn en welke nog aanmoediging, oefening en stimulans nodig hebben. Deze indicatoren worden niet gebruikt om iemand te beoordelen of bewegingen te analyseren. Ze worden gebruikt als aanwijzing voor wat er voor een bepaalde persoon nodig is om verder te kunnen integreren en ontwikkelen. Ze zijn aanwijzingen voor de groeirichting die nodig is. Deze aspecten zijn waar te nemen in de bewegingen, de dans, de interactie met de ander en de groep.
“Movements are as eloquent as words.” - Isadora DuncanHet lichaam omhult de ziel, het draagt alle ervaringen in zich
Beweging maakt zichtbaar, beweging ontbloot
De spontane dans is de onthulling van het meest innige zelf
In de dans zie je het wonder dat de ander is
Het ontvouwt zich zachter dan zacht
Maar verstrekkend en onuitwisbaar
Wonderen gebeuren in stilte en ongemerkt
Wat je kunt zien is het resultaat van het wonder, nooit het wonder zelf
Want daarvoor is het een wonder
En dans….. doet wonderen
Saskia

p.s. Hoe zou het zijn als we minder zouden luisteren naar wat we tegen elkaar zeggen en meer zouden luisteren naar wat we doen, hoe we bewegen en hoe we dansen.... de wereld zou echter worden denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten