Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

maandag 14 juli 2014

Levenslust

Ik zag een folder over levenslust dagen. Het ging over een gezond gewicht. Maar levenslust bestaat uit zoveel meer dan alleen je gewicht!
Biodanzaboek blz. 30->
De ontwikkeling van het genetisch potentieel van de mens binnen een affectief geïntegreerde groep stimuleert moed en plezier in het leven.
Biodanza besteedt aandacht aan het gezonde deel (aan wat iemand nog aan creativiteit en enthousiasme kan mobiliseren, aan zijn tot nu toe verborgen expressie mogelijkheden, aan zijn onderdrukte behoefte aan affectie en aan zijn oprechte bedoelingen. Er is sprake van een soort wil van het licht om de duisternis te verlichten.
SAS:
Bij Biodanza werken we dus met het gezonde deel van de mens. Dat gezonde deel wordt aangewakkerd. Zoals zaad dat door de natuur gekoesterd wordt en de juiste omstandigheden treft. In ons groeien de kwaliteiten van vitaliteit, affectiviteit, creativiteit, seksualiteit en transcendentie onder de juiste omstandigheden vanzelf uit tot de totaal eigen vorm.
Uit het lesboek over seksualiteit: 
Plezier is essentieel. Het lichaam is een bron van plezier.
Angst om te lijden kan alleen overwonnen worden door het ontwikkelen van het vermogen om plezier te hebben. Plezier is zo gedevalueerd binnen de conventionele waardeschaal dat het voor veel mensen gelijkstaat aan oppervlakkigheid, lichtzinnigheid of materialisme. Werkelijk plezier komt echter vanuit het hart en een natuurlijke levenslust. Het versterken van de eigen gevoeligheid, het vinden van de wegen die naar plezier leiden, is onderdeel van het leertraject dat Biodanza voorstelt. Het leren genieten van alle genoegens van het leven, klein of groot, is het allerbelangrijkst. Het plezier in dansen, zoals Biodanza dat geeft, is de eerste opening. Naar muziek leren luisteren in een toestand van trance een tweede. Het zich bewust worden van alledaagse genoegens is de derde manier.
Rolando Toro.
Uit Saskia's nog te verschijnen Biodanzaboek:
Plezier helpt altijd. Plezier helpt om je veiliger te voelen. Plezier ontspant. Plezier verzacht. Plezier opent. Plezier nodigt je uit. In Biodanza is het maken en hebben van plezier daarom erg belangrijk. Hoe meer plezier je hebt in het vitale deel van de les, hoe meer contact, affectiviteit, gevoeligheid en overgave zal er in het rustige deel van de les mogelijk zijn, waarin je trouwens ook veel (meer innerlijk) plezier kunt ervaren. Plezier lost je afweermechanisme op waardoor je dieper geraakt kunt worden. Daarom is plezier heel belangrijk.
Voor mij is lichtheid een ingang naar diepgang. 
Lichtheid als medicijn!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten