Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

donderdag 27 november 2014

Beoefenen....

Soms vragen mensen wel eens hoe lang ze Biodanza moeten doen, wil het effect hebben. Dan vertel ik ze over het principe van beoefening

Er is een enorm verschil tussen:

  • Iets doen, even, een paar keer of een tijdje
  • En beoefenen

Iets doen is zoiets als er een losse relatie mee hebben. Het uitproberen, het leren kennen, een beetje oefenen, het begin van een onderzoek.

Beoefenen is iets heel anders. Het is het verschil tussen verliefdheid of liefde. Het is een lang commitment, een toewijding, een innige relatie opbouwen. Beseffen dat dingen tijd kosten en eindeloos beoefend kunnen worden.

Beoefenen is beseffen dat sommige dingen blijvend gevoed moeten worden, zoals mediteren, gezonde voeding, reflectief en creatief schrijven, yoga, de liefde!

Ik ben een beoefenaar. Altijd al geweest. Ik proef vele dingen, probeer van alles uit, ik ben een echte onderzoeker. Sommige dingen raken me tot in mijn ziel en daar trouw ik dan mee ( ik ben er trouw aan).

Ooit toen ik 16 was vond ik in een tweedehandsboekenwinkel een boek: Aantrekkelijk zijn en blijven, een vertaling van lollywoord actrice Anita Colby's beauty book. 


Ik was onzeker, een meisje nog zoekend, verlangend naar mooi genoeg en vrouwelijk zijn. Dat boek was een vier-weekse cursus met allemaal vrouwen, etiquette en schoonheids-tips. Dat boek heb ik jaren lang beoefend. Iedere dag las ik deed ik opdrachten en oefende ik. 


Later werd ik schoonheidsspecialiste, parfumiste, grimeuse enzovoort. Uiteindelijk ontdekte in dat ik innerlijke schoonheid zocht en ging ik op andere avonturen. Maar het boek staat nog steeds in mijn kast. Ik hou er met hart en ziel van. 


Ook heb ik heel lang ballet beoefend. Ook daarin leer je dat dagelijkse beoefening nodig is om te groeien. 

Nu ben ik een beoefenaar van:

  • Schrijven en tekenen (aquarelleren),ik doe dat in eerste plaats voor mezelf, sommige dingen geef ik uit. 
  • Biodanza, ik heb me met heel mijn ziel en zaligheid daarmee verbonden
  • Mindfulness: ik beoefen Embodiment Based Mindfulness

Ik beoefen ze en geef er les in. 

Je leert een ander het best wat je zelf het meest nodig hebt te leren.
uit: Richard Bach in Illusie's (prachtig boekje!)

Ik houd van lange toewijding. Het brengt iets dat een korte kennismaking je nooit kan brengen. Je maakt kleine stapjes. Je integreert ontdekkingen in je leven. Het raakt verankerd in je ziel. Je ontdekt dat je eindeloos kunt beginnen. Je blijft altijd ontdekken en leren. 

Natuurlijk verinnerlijk je ervaringen. Eén Biodanza les kan je zo raken dat je het nooit meer vergeet. Maar diepe veranderingen vinden plaats in een heel geleidelijk organisch tempo. Na jarenlange beoefening ontdek je ineens dat je voorgoed veranderd bent. 

Soms vergeten we dat meesterschap jarenlange toewijding vraagt. Soms willen we snel even dit... snel even dat.... Vroeger was het misschien gewoner, je voor heel lang tijd aan iets te wijden. 

En jij? waar ben jij aan toegewijd? Wat beoefen jij? Waar ben je trouw aan? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten