Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

maandag 16 februari 2015

Voorproefjes van de schooltheorie (8 trance & regressie)

Trance en Regressie


Binnen Biodanza hebben voor ons bekende woorden soms een (subtiel) andere betekenis dan we gewend zijn. Soms is dat lastig. We denken over hetzelfde te spreken en bedoelen er beide (net) iets anders mee. Zo ook met de woorden trance en regressie... 

Trance

Het woord trance heeft een etymologische oorsprong in het werkwoord “transire”, dat overgaan, zich verplaatsen betekent; het overgaan van de ene toestand in de andere. Een natuurlijke vorm van trance is de slaap.

In Biodanza bedoelen we met trance, het veranderen van iemands bewustzijnstoestand. Wanneer iemand zich overgeeft aan bepaalde uitwendige of inwendige omstandigheden kan hij een andere bewustzijnstoestand binnengaan.Integratieve trance heeft een regenererend en herstellend effect. Alle trances die opgewekt worden door Biodanzaoefeningen zijn integratief. Gevoelens van angst verdwijnen in deze toestand en er ontstaat een gevoel van wedergeboorte.


Regressie

Met regressie wordt het terugkeren naar het foetale of perinatale (periode net voor en net na de geboorte) stadium bedoeld. Regressie kan een integratief, vernieuwend karakter van psycho-biologisch herstel en compensatie hebben. Integratieve regressie werkt als een soort her-ijken. Het zich opnieuw afstemmen op iets oorspronkelijks.

Bij Biodanza worden trance en regressie gecreëerd door middel van rustige en eenvoudige oefeningen zoals: het zacht bewegen van het hoofd, het gevoelig maken van de armen terwijl ze bewegen, wiegen, vloeibaarheids oefeningen, dans zonder muziek, het gebruik van de stem, langzame uitrekkende bewegingen liggend op de grond, zachte aanraking van het gezicht, ritmische bewegingen en door een diepe identificatie met de muziek kun je je mee laten nemen door de bewegingen van die muziek. Je wordt de muziek. Zo ontstaat een integrerende trance.Mensen van wie het verdedigingspantser niet erg sterk is kunnen zich gemakkelijker overgeven aan een toestand van trance. Voor mensen met een sterk gepantserd karakter kan dit veel lastiger zijn en kunnen er een aantal Biodanza sessies overheen gaan voor ze in een integratieve trance kunnen komen. In trance is er een overgave aan interne en externe krachten. Het gevoel van de eigen identiteit vervaagt, de lichaamsgrenzen vervagen. Een veilige groep en kundige begeleiding is essentieel voor het creëren van een regeneratieve trance (dans).

There are likewise three kinds of dancers: first, those who consider dancing as a sort of gymnastic drill, made up of impersonal and graceful arabesques; second, those who, by concentrating their minds, lead the body into the rhythm of a desired emotion, expressing a remembered feeling or experience. And finally, there are those who convert the body into a luminous fluidity, surrendering it to the inspiration of the soul.


Isadora Duncan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten