Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

maandag 6 oktober 2014

Het vitale onbewuste en het biocentrisch principe (opleiding)

Het tweede weekeind van de Biodanza opleiding gaat over het vitale onbewuste en het Biocentrisch principe. 


Het Vitaal onbewuste

Rolando Toro heeft het concept van “het vitaal onbewuste” ontwikkeld. Met het vitaal onbewuste bedoeld hij het psychisme van de cellen; de overeenkomst tussen het autonoom functioneren van cellen en ons psychisch functioneren. Cellen blijken een vorm van geheugen te hebben, ze trekken elkaar aan en stoten elkaar af, ze zijn onderling solidair en communiceren op allerlei manier. Ze hebben een eigen soort bewustzijn en wijsheid. Het vitaal onbewuste wijst op de harmonie met de levende essentie van het leven. Het vitaal onbewuste zou je kunnen zien als een soort ijkpunt van gezondheid en welzijn.

Het oneindig grote onbewuste onderzoeken...
Het lichaam kan zich opnieuw afstemmen (ijken) op de wijsheid van de cellen, de harmonie van het leven en zich zo herstellen, ontwikkelen en vernieuwen. Biodanza oefeningen stimuleren deze vitale afstemming op het leven; het vitale onderbewuste. Dit werkt ook buiten ons bewustzijn om. Vivencia’s (momenten van volledig, levendig en lichamelijk het hier en nu beleven) helpen om toegang te krijgen tot het vitale onbewuste en zo de oorspronkelijke harmonie opnieuw mogelijk te maken.

Ritme, melodie, bepaalde bewegingen, aanraking, zachtheid, warmte, contact, veiligheid, ontspanning, plezier, vrolijkheid, lachen, gezonde voeding, verbinding met de natuur, regressie en lichaamsgewaarzijn werken diep door, ook zonder ze te begrijpen of te analyseren.

Levensenergie stroom door ons heen, als mensen blokkeren we die stroom soms en kunnen we ons ervan isoleren. Dit kan ontstaan door allerlei negatieve invloeden en ervaringen. Het is belangrijk te ontdekken hoe we ons weer af kunnen stemmen op de levensenergie en hoe we ons er opnieuw voor kunnen openstellen, zodat we meer levend, gezond en vitaal kunnen zijn. Afgestemd op de liefdevolle, wijze intelligentie die het leven eigen is.
In deze methode bereiken we dit door de combinatie van muziek, beweging en Vivencia.

We hebben het over telomeren...
Een telomeer bestaat uit deels dubbelstrengig en deels enkelstrengig DNA, ingekapseld in beschermende eiwitten, en zit aan het uiteinde van een chromosoom. Telomeer betekent in het Grieks eindstuk. Kortere telomeerlengte is al vaak geassocieerd met een hoger risico op kanker en hart- en vaatziekten en verouderingsziekten in het algemeen, maar het is nog onduidelijk of dit een oorzakelijk verband is.Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter. Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo'n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden blijft, kan de cel zich blijven delen zonder dood te gaan. Onder de microscoop is een telomeer zichtbaar als een oplichtend puntje.


...I came to see that movement is one of the great laws of life. It is the primary medium of our aliveness, the flow of energy going on in us like a river all the time, awake or asleep, twenty-four hours a day. Our movement is our behavior; there is a direct connection between what we are like and how we move...As people begin to move in their own way, they are faced with feelings of surprise and delight and often of anxiety and embarrassment. Judgments, corrections and explanations are of no use. It is their movement, and it happened just that way. -Mary Whitehouse


Het Biocentrische principe

Het Biocentrisch principe is een kern begrip binnen Biodanza en gaat over het leven centraal stellen en zien als heilig, kostbaar en samenhangend.“Man can no longer live for himself alone.
We must realize that all life is valuable and that we are united to all life.
From this knowledge comes our spiritual relationship with the universe.”
Albert Schweitzer

The trance of suspension is een ceremonie van de heiligheid van het leven...
Deze ceremonie hoort in dit weekeinde. Het is het ervaren van het Biocentrisch principe en het voeden van het vitale onbewuste. 


  • Suspension betekent: Vertraging en ook: wielophanging, de vering. 
  • Suspension komt van het Latijnse werkwoord 'suspendere' dat 'doen zweven' betekent; vandaar 'zwevende trance'

Zo vertragen door rond te draaien en gedragen te worden, dat je oplost in dit moment en in een volgend moment opnieuw geboren wordt. 

Eén persoon van de groep kan deze reis ervaren. De rest van de groep schept de omstandigheden.Toch ervaar je het mee als je aanwezig bent in het proces en ik realiseerde me ook dat iedere dans, iedere les en ook de hele opleiding ook zo'n proces is van wedergeboorte. Misschien het hele leven wel.... misschien het hele ontwaken van je ziel wel... 

Misschien ontdekt het leven zichzelf ook in zo'n ronddraaiende beweging door de eeuwen heen.
1 opmerking: