Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

donderdag 2 oktober 2014

Aspecten van veiligheid in de Biodanzales (deel 7/ slot)




Een proces
Biodanza is een proces, het is niet iets dat je eventjes doet en “kunt”. Het is een transformatie proces waarin je het lichte en meest levende toelaat en waarin soms donkere aspecten belicht worden. Het is helend, leven gevend, transformeren en inspirerend. Het is als een reis met allerlei avonturen, langs hoogtes en diepten. Maar je eindigt steevast in het licht van de zon en de maan. Het is heel belangrijk dat je de tijd neemt voor dit proces. Jezelf tijd gunnen is misschien wel het allerbelangrijkste.



Biodanza is voor gezonde mensen
In principe is Biodanza geschikt voor geestelijk en lichamelijk gezonde mensen. Met sommige lichamelijke aandoeningen kun je heel goed Biodanza ervaren, dat moet je samen met een docent even onderzoeken. Bij ernstige psychische aandoeningen is Biodanza af te raden. Het zou geweldig zijn wanneer er psychiaters en psychologen zijn die zich specialiseren in Biodanza voor mensen met een psychische uitdaging, maar voor een gewone docent vind ik dat geen goed idee. Het vraagt een diepe kennis op een veel breder gebied dan de gemiddelde docent heeft. 



Wat in de les gebeurt blijft daar

Het bevordert de veiligheid wanneer je met je groep afspreekt dat wat er in de groep gebeurt ook in de groep blijft. Dat er buiten de groep niet gepraat wordt over mede dansers en de dingen die beleefd en gedeeld worden. Zo zijn er ook nooit “kijkers” in een groep. Je bent deelnemer of niet. Je kunt niet half meedoen met Biodanza.

Krassen in de ziel
Ieder mens heeft krassen in de ziel. Bezeerd-heden en beschadigingen opgelopen in het leven. Biodanza helpt steeds weer om over die oude krassen nieuwe ervaringen te leggen, helende, plezierige, herstellende, vreugdevolle, veilige, nieuwe ervaringen. Zo verzachten de oude krassen, transformeren ze, worden ze minder diep. Zo heel je op de zachtst mogelijke manier…





Anxiety is love's greatest killer. 
It makes others feel as you might when a drowning man holds on to you. 
You want to save him, but you know he will strangle you with his panic. 
Anais Nin





Leven, dansen en liefhebben

Wat is het schitterend om mensen te zien leven en dansen. 

Bange mensen. 
Geblokkeerde mensen.
 Liefhebbende mensen. 
Verlichte mensen. 
Ongelukkige mensen. 
Aarzelende mensen. 
Zoekende mensen. 
Groeiende mensen. 
Vluchtende mensen. 
Gelukkige mensen. 
Bange mensen. 

Ze zijn allemaal even mooi. 
Het leven is geen ideaal. 
Het is wat het is. 
Het leven leven. 
En het leven geleefd zien worden. 
Grotere schoonheid is er niet. 
En wat is het heerlijk om daar liefde voor te kunnen voelen. 
En wat heb ik die liefde lief. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten