Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

maandag 4 augustus 2014

Over angst

Biodanza is spannend. Het raakt aspecten aan in het leven die van levensbelang zijn, maar die je soms ook bang, verlegen, onhandig, ongemakkelijk of kwetsbaar maken.
Biodanza is niet gewoon een beetje vrij dansen. Het is een methode voor integratie. Het brengt een transformatieproces op gang dat toewijding vraagt en moed. Dat proces kost tijd en heeft een veilige groep nodig.


Biodanza confronteert je met deze belangrijke levensvragen:
1. Wie ben ik?
2. Waar wil ik wonen?
3. Met wie wil ik zijn?
4. Wat wil ik doen?
Soms kom je er in het transformatieproces achter, dat het antwoord op die vragen dat je nu leeft, niet klopt met wat je werkelijk wilt en diep van binnen bent. Dat te ontdekken kan heel confronterend zijn. Deze ontdekking vraagt om actie en om moed. En zo kan het beoefenen van Biodanza je leven veranderen.
Biodanza werkt in op het Vitale Onderbewuste. Zo noemde Rolando Toro de wijsheid, het bewustzijn in je cellen. En dat Vitale Onderbewuste herstelt zich buiten je bewustzijn om, je kunt het allemaal niet bedenken, analyseren en controleren. Biodanza is een heropvoeding in de liefde.

Angst
In plaats van iemand te vragen: “hoe gaat het met je”? Zou je ook kunnen vragen: “hoeveel is er NIEUW in je leven”? Het gaat dan niet zozeer over wat er goed of slecht is, alleen om wat nieuw is. Voor jonge mensen is er veel nieuw in hun leven en dat geeft het leven iets betoverends. Vanaf een jaar of dertig neemt de hoeveelheid NIEUW vaak af. Er ontstaan patronen, herhalingen, gewoonten, chronische elementen. Je hebt al zo vaak sneeuw gezien, je hebt al eerder gevlogen, je kent het klappen van de zweep, je weet hoe mensen zijn…. De kunst is dan om voldoende NIEUW in je leven te brengen, mensen en situaties helemaal opnieuw te benaderen, dezelfde dingen anders te doen, nieuwe kanten van jezelf te ontdekken, nieuwe dingen te leren; dingen voor het eerst te blijven doen.
Biodanza helpt je om jezelf en je leven te blijven vernieuwen. Vernieuwen roept altijd angst op. Het bekende verlaten en nieuwe gebieden betreden is voor ieder mens spannend. Voldoende NIEUW in je leven vraagt dus om je bereidheid angst te voelen. Iets nieuws leren is oncomfortabel, het verbindt ons met angst.
Angst is een armzalig excuus om het werk niet te doen. We zijn allemaal bang. Dat is niets nieuws. Als je leeft ben je bang. - Clarissa Pinkola Estés - De ontembare vrouw
Als je geen enkele angst voelt, wordt er kennelijk niet echt iets nieuws van je gevraagd en is er dus ook minder NIEUW aan. Als iets totaal niet oncomfortabel is, betekent dat waarschijnlijk dat het iets is dat je al (in een andere vorm) kent en dan is het niet wezenlijk nieuw voor je.
We proberen allemaal angst te vermijden, dat is heel menselijk. Maar daarmee laten we ook weinig ruimte over voor het nieuwe dat ons leven juist magisch, sprankelend en levendig maakt. Al het nieuwe vraagt om de bereidheid angst te ontmoeten. Angst zal nooit verdwijnen, het zal er altijd zijn, steeds als we het nieuwe opzoeken. Er is in ons een kracht die het nieuwe uitnodigt en dat is nieuwsgierigheid naar het leven. We kunnen ieder moment kiezen om die vernieuwende kracht te volgen; in jezelf de angst die opkomt gewoon laten stromen in plaats van onderdrukken, blokkeren of vermijden, is iets dat je kunt leren. Biodanza biedt een geweldig oefenruimte om meer tot leven te komen. Het helpt je het nieuwe op te zoeken, in jezelf, de ander, de groep, de muziek, de oefeningen, angst aandacht te geven, te ontspannen en het gewoon maar te laten stromen. Zo kun je jezelf en je leven revitaliseren en nieuwe gebieden te betreden; je levenslust neemt toe. Er is bij Biodanza niet echt een verschil tussen de docent en de student, beide leren ze, komen ze angst tegen, beide groeien ze en vernieuwen ze zich.
In een veilige haven ontstaan vanzelf de moed en het verlangen om op avontuur te gaan…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten