Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

dinsdag 17 maart 2015

Voorproefjes van de schooltheorie (16 transcendentie)

TranscendentieBegint bij een baby met omgevingsharmonie en een vrije ademhaling.

Transcendentie is de band met de natuur, het gevoel dat je deel uitmaakt van het universum, de verbinding met al wat leeft, mystieke extase. De toestand van bewustzijnsverruiming; de alles overtreffende ervaring van de eenwording met het Universum. Transcendentie helpt je je ego te kunnen overstijgen, hogere niveaus van integratie met de mensheid, de natuur en het universum te kunnen bereiken. Het gevoel te hebben te horen bij het leven als geheel. Het is je openen naar het totale menselijk potentieel.

Ons potentieel van Transcendentie is de menselijke functie die verbonden is met alle innerlijke sensaties van volheid, van verruiming, van het ervaren van alle manifestaties van het leven en de intieme samenhang daarvan. Het is het vermogen om zich deel te voelen van de Mensheid, van de Natuur en van het Universum. Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel. Het is je ego kunnen overstijgen, hogere niveaus van integratie met de mensheid, de natuur en het universum kunnen bereiken. Het gevoel te hebben bij het leven als geheel te horen.Transcendentie is het vermogen een essentiële verbinding tot stand te brengen met alles dat bestaat: andere mensen, dieren, planten en mineralen – het kosmische geheel.

Het werken met het integratieve regressieproces is één van de basis elementen van Biodanza ten aanzien van helen. Regressie is een natuurlijke functie; het is de mogelijkheid om terug te gaan in het verleden en aansluiting te krijgen met de oorsprong. Na een regressie ervaart iemand een diepe verbinding met zichzelf, met anderen en met de kosmos. Deze ervaring brengt een gevoel van luister en overvloed met zich mee, van enorm geluk en lichamelijk welzijn. De groep vertegenwoordigt de “baarmoeder” waarin iemand ervaringen van warmte, veiligheid en voedende harmonie beleeft. In het proces van wedergeboorte ontwikkelt de groep op liefdevolle wijze zijn identiteit met omhelzingen en zachte strelingen zoals we die ook aan een baby geven.
Het ervaren van intieme verbondenheid met de natuur en met een ander mens is een hoogtepunt dat we zelden in ons leven mee maken.Dansen waarmee deze kwaliteit wordt uitgenodigd zijn bijvoorbeeld:

 • Integratieve trance en regressie oefeningen
 • Zachte bewegingen van de nek en het hoofd
 • Oefeningen van vloeibaarheid, alleen of in 2 tallen
 • Gebruik van de stem
 • Wiegende bewegingen met de groep
 • Elasticiteit van het lichaam op de grond
 • Biodanza in de natuur
 • Biodanza in het water
 • Oefeningen waarin je de muziek wordt. Je danst niet op de muziek, de muziek danst jou; je bent de muziek
 • Reparenting; streling van het gezicht, wiegen van de persoon alsof het een baby is, de naam zingen op het lichaam
 • Samen rusten in een groep op de grondThe dancer's body is simply the luminous manifestation of the soul.
- Isadora Duncan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten