Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

dinsdag 17 maart 2015

Voorproefjes van de schooltheorie (13 seksualiteit)

Seksualiteit
Begint bij een baby met contact, streling en liefkozingen.

Seksualiteit is: genieten, plezier, seksueel genot, voortplanting, seksuele relaties, vreugde kunnen ervaren via de zintuigen, het vermogen te geven en te ontvangen. Seksualiteit heeft te maken met het toegang hebben tot het vermogen plezier te hebben, te genieten en het kunnen voelen van verlangen. Seksualiteit en sensualiteit horen bij ieder levensaspect; een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. Seksualiteit begint bij het ontdekken van verlangen en plezier en het wakker maken van het vermogen te genieten in ons zelf. In Biodanza ontdek je dat het lichaam vriendelijk en teder is, dat het een prachtige harmonie bezit, dat het weelderig is en mooi van zichzelf. Bij seksualiteit gaat het ook om leren genieten van dagelijkse genoegens zoals een lekker warm bad, het uitkiezen en proeven van voedsel, een ontspannende massage, met blote voeten in het gras lopen, de zon op je huid voelen, enzovoort.Ons potentieel van Seksualiteit houdt binnen Biodanza bovenal een verzoening in met het genieten. Het genoegen jezelf te voelen, in je eigen lichaam te leven, om weer intimiteit te vinden en te ontdekken, overgave, lichamelijk contact, sensualiteit. Seksualiteit hoort bij ieder levensaspect. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In Biodanza wordt dit deel van je leven op zachte en veilige manier herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit nemen toe door de lessen. Seksualiteit begint bij het ontdekken en wakker maken van verlangen en plezier in jezelf. Deze gevoelens worden wel wakker en bewust gemaakt, maar niet speciaal uitgeleefd in de lessen. Toegang hebben tot het vermogen plezier te hebben, te genieten en het kunnen voelen van verlangen is essentieel om gezond en gelukkig te kunnen zijn. Seksualiteit is zeer belangrijk voor de bestendiging van het leven en geeft een sterke motivatie om te leven.

Seksualiteit is op veel manieren onderdrukt in de geschiedenis. Daarom vraagt het veel veiligheid en zorgzaamheid om deze kwaliteit weer wakker te maken en te integreren in het leven.

In Biodanza bestaan oefeningen die uitsluitend zijn bedoeld om uit te monden in verlangen. Hoe sterker de verlangens, des te intenser het zoeken naar communicatie en contact wordt. De deelnemers leren om diep verlangen te ervaren en te proberen dit buiten de sessie te bevredigen, in de eigen wereld van mogelijkheden.Dansen waarmee deze kwaliteit wordt uitgenodigd zijn bijvoorbeeld:

 • Het lichaam ontspannen door zachte bewegingen van de hals, schouders en het bekken
 • Het bewegen met vloeibaarheid en het maken van golvende bewegingen
 • Ontmoetingsoefeningen
 • Contact en streel oefeningen
 • Ongedifferentieerd contact kunnen maken in een compacte groep
 • De integratie van affectiviteit en seksualiteit door oefeningen die deze beide kwaliteiten verbinden
 • Oefeningen die het vermogen tot het ervaren van plezier vergroten: spelletjes, contact oefeningen, tropische dansen
 • Plezier ervaren in de dans, muziek ervaren in een toestand van trance, je bewust worden van alledaagse genoegens
 • Ontdekken dat het lichaam goed is, dat het teder is en een geweldige harmonie bezit. Dat het lichaam wellustig is en van zichzelf mooi en goed.
 • Oefeningen waarin je elkaar positieve kwalificaties in het oor fluistert
 • Oefeningen van oogcontact; zonder oordelen kunnen kijkenDe benadering van relaties in Biodanza is gebaseerd op het concept van het “ecologische paar”. Dit ontstaat in de kwaliteit van de wederzijdse relatie, waarbij elk in de ander leven creëert. Leven creëren in de ander betekent het stimuleren van de uiting van evolutiemogelijkheden. Gezonde liefde in een paar is een proces van co-creatie, waarin elke helft van het paar ontsteker is die de voortdurende wedergeboorte van de ander stimuleert. Een gezonde viering van het zijn van de ander, van zijn of haar ontkiemende kwaliteiten en wezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten