Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

dinsdag 17 maart 2015

Voorproefjes van de schooltheorie (12 vitaliteit)



In ieder Biodanza sessie, en zeker ook in de opleiding tot Biodanza docent wordt veel aandacht besteed aan de 5 potentiële menselijke vermogens. Sessies focussen zich steeds op één of meer van de 5 kwaliteiten. Het is belangrijk ze diep te leren kennen. Niet alleen cognitief, maar ook om ze diep te kunnen beleven in de dans, in het contact met de ander en de groep en ze daarnaast meer te gaan ontwikkelen in het dagelijks leven.


What one has not experienced, one will never understand in print.  Isadora Duncan

Er worden oefeningen voorgesteld die aanzetten tot het leren kennen van de kwaliteit, die helpen te experimenteren met de kwaliteit en die het ontwikkelen ervan gemakkelijk maken. De 5 potentiële kwaliteiten zijn ook onderling sterk verbonden en beïnvloeden elkaar over en weer.



Vitaliteit

Begint bij een baby met beweging en vitale energie.

Vitaliteit is gezondheid, levenskracht, levenslust, vreugde, de impuls om te willen leven, kunnen bewegen met kracht. Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn zodat je kunt uitreiken naar wat je nodig hebt en kunt verlangen in het leven. Vitaliteit is het voelen van je vitale energie, je impuls om de wereld tegemoet te treden, je biologische aanleg tot gezondheid. Vitaliteit herken je bijvoorbeeld aan: uithoudingsvermogen, levendigheid van de bewegingen, het gemak waarmee iemand lacht, behendigheid, geluid en uitdrukking van de stem, helderheid en intensiteit van de blik, harmonie en de kracht van de gebaren.



Ons potentieel van Vitaliteit is de sensatie van vitale energie, van dynamiek, en van levenslust. Dit omvat ook de fundamentele functie van organische zelfregulering. Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is het voelen van onze vitale energie, onze impuls om de wereld tegemoet te treden, onze biologische aanleg tot gezondheid. Je hebt vitaliteit nodig om uit te kunnen rijken naar wat je nodig hebt en verlangt in het leven.

Dansen waarmee deze kwaliteit wordt uitgenodigd zijn bijvoorbeeld:

  • Ritmische dansen
  • Speelse oefeningen
  • Behendigheid spellen en wendbaarheid spellen
  • Oefeningen voor het ervaren en dansen van je kracht
  • Loop met levenslust
  • Dansen met verplaatsen door de ruimte
  • Dansen waarin je actie en rust afwisselt
  • Expressieve dansen
  • Dansen met perifere bewegingen van de armen en de benen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten