Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

dinsdag 9 september 2014

Als je begint aan de Biodanza opleiding

De nieuwe cyclus op de Biodanza school Zuid-Nederland is begonnen! 

Stephen en Diana
De opleiding tot Biodanza docent is een aangaan van een transformatie proces. Het is een inwijdingsweg. Het is spannend en heerlijk, soms eng, vaak bevrijdend en helend. Het is veel beleven, veel dansen, maar ook een ontdekkingstocht naar de levenswijsheid van Rolando Toro, de ontwikkelaar van het hele Bio-centrisch systeem. De reis vraag toewijding, aandacht, inzet, onderzoek.

De Vivencia’s zijn in veilige handen van de schooldirecteuren en de didactisch docenten. Daar kun je je hoofd loslaten en je overgeven aan de ervaring.

Maar er zijn ook readers. De boeken waarin Rolando zijn inzichten, beweegredenen, bronnen en wijsheid heeft opgeschreven. Ik wil iedereen aanmoedigen die boeken echt te bestuderen. Het is een heel nieuwe taal die je gaat leren. Met oude woorden die een nieuwe betekenis krijgen, met compleet nieuwe woorden, soms heel wetenschappelijk, soms poëtisch, niet altijd even gemakkelijk. Toch is het echt aan te raden ze bladzijde voor bladzijde tot je te nemen. Op je eigen manier.

Mij hielp het om de opleiding te zien als de reis die Harry Potter maakt in de boeken van J.K. Rowling. Hij is een tovenaarsleerling en leert een mysterieus vak. Daarvoor moet hij van alles beleven en bestuderen. Niet alle vakken zijn even leuk en begrijpelijk. Maar op zijn reis blijkt hij alles, maar dan ook alles hard nodig te hebben. Op de Hoge school voor hocus pocus zitten allerlei leerlingen. Je hebt Harry Potter; een natuur talent die voor grote uitdagingen komt te staan en voortgestuwd wordt door zijn vermogen om lief te hebben en een eindeloze nieuwsgierigheid. Je hebt Hermelien; een echte studie bol, die het liefst twee vakken tegelijk bezoekt (komt mij enigszins bekend voor) en Ron die vaak bang is, maar in zijn vriendschap zo trouw is dat hij al zijn angsten leert overwinnen… er zijn vele soorten leerlingen.

Het is zo bijzonder dat het leven je op deze plek heeft gebracht in je leven! Alle avonturen die je al beleefde, de moed die je verzamelde, het committent dat je aangaat, de weerstand die je bereid bent tegen te komen, de liefde en het paradijs dat je zachtjes roept.


Het leven bedenkt listen om je tot leven te brengen

Biodanza facilitator worden is het mooiste dat ik ooit heb gedaan. Het mooiste en het meest spannende. Zoiets moois verdiend toewijding. Je leert een vak. Daar heb je belevingsmomenten én kennis bij nodig. Beide voeden elkaar.

Ik moedig je aan om tijdens de Vivencia’s je hoofd helemaal vrijaf te geven en je over te geven aan de beleving. En na het school weekeinde de bladzijden van Rolando’s toverboek te lezen. Wat reflecterend te schrijven. En je huiswerk opdrachten te maken, heel precies of creatief of allebei. Ook als je nog niet weet of je les wilt gaan geven is het echt de moeite waard.

Wat bewoog de beweger van deze Biodanza beweging?

Het theoretisch model
  • Neem na een weekeind een beetje rust.
  • Schrijf 5 dingen op die je geraakt hebben in het schoolweekeind (positief, of negatief of anderszins)
  • Lees de reader. Streep aan wat je raakt, verbaasd, verward, verwonderd.
  • Maak je huiswerk opdrachten.


Ik heb me verbonden aan de Biodanza School van Stephen en Diana (zuid-Nederland) en ben aangesteld (door mezelf) als “creative bliss facilitator”.Waar je ook wekelijks danst of het Biodanza vak leert…. Doe het met volle overgave!

Goeie reis voor allen die onderweg zijn!

sas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten