Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

vrijdag 10 april 2015

Voorproefjes van de schooltheorie (17 werkingsmechanismen)


Wat is de werking van Biodanza op het menselijk leven?


Wat zijn de mechanismen die organische en existentiële veranderingen teweeg brengen?

De dansen en oefeningen van Biodanza zijn bedacht om nieuwe vormen van communicatie te creëren, het uiten van de identiteit te stimuleren en te versterken, deelnemers opnieuw te voeden op het gebied van affectiviteit, organische eenheid te integreren en processen van verhoogde waarneming en ethisch bewustzijn wakker te maken.Het meest fundamentele werkingsmechanisme in Biodanza is het stimuleren van Vivencia’s (volledig beleefde momenten) door middel van muziek, dans en ontmoetingen binnen een veilige groep. Ze worden gebruikt om:

  • De identiteit te stimuleren en regressie teweeg te brengen
  • Fysiologische en neurologische integratie in het lichaam te bevorderen
  • De vijf lijnen van Vivencia te activeren (vitaliteit, affectiviteit, creativiteit, seksualiteit en transcendentie)Om dit mogelijk te maken is het kundig begeleiden van Biodanza sessies essentieel. De docent moet de werkingsmechanismen heel goed begrijpen, op een geïntegreerde manier en correct toe kunnen passen en dit op een heel geleidelijke manier kunnen opbouwen.


Essentieel zijn:

  • De veiligheid van de groep. Deelnemers hebben het nodig zich veilig en op hun gemak te voelen, ze moeten zich steeds vrijer gaan voelen om spontaan te zijn.
  • De authenticiteit van de docent. Lesgeven mag nooit een truc zijn, de waarachtigheid van de docent en de manier waarop oefeningen worden geïntroduceerd en voorgedaan bepalen mede het effect van de oefeningen.
  • De volgorde van de oefeningen. Op zichzelf staande oefeningen hebben weinig waarde, de opeenvolging van bepaalde oefeningen zorgt voor een diepgaand effect op deelnemers.
  • De koppeling van de muziek en de oefeningen. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde muziek stukken. De combinatie van de juist oefeningen op muziek die het doel van de oefening ondersteunt in de juiste volgorde, bepalen het effect ervan.
  • Het is belangrijk om langere tijd Biodanza te beoefenen wil het effect ervan blijvend zijn. De oefeningen brengen een veranderingsproces op gang, een losse les heeft op zich niet veel effect. Het herhalen van oefeningen in een stabiele groep zorgt ervoor dat de heilzame effecten integreren en blijvend zijn.
  • Vivencia vormt de essentie. Intense Vivencia’s (beleefde momenten) helpen deelnemers in contact te komen met hun eigen Zelf, hun lichaam te voelen en hun identiteit te uiten; dat is het kerndoel van Biodanza.Biodanza’s therapeutische werkingsmechanismen werken door het stimuleren van het gezonde deel in deelnemers. Het gevoel van heling komt voort uit echte gebeurtenissen. Dat is het bijzondere aan Biodanza.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten