Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

woensdag 15 april 2015

Gezonde voeten - Biodanza tipsIn mijn vorige leven (toen ik 18 was) studeerde ik voor schoonheidspecialiste, pedicure en drogist. Toen dacht ik nog dat de buitenkant van mensen het belangrijkste was! Ik rondde de studies af en werkte een tijd in dat vak, maar de binnenkant van mensen trok me eigenlijk veel meer. Zo reisde ik via communicatie en N.L.P. richting Biodanza, Mindfulness en reflectief schrijven. 

Ook al hou ik me nu meer bezig met het innerlijke leven, de buitenkant heeft ook zorg en liefde nodig en trekt soms mijn aandacht. 

Zoals de blote voeten van Biodanza beoefenaars. 
Ik zie vaak "kalknagels". 

Kalknagels komen voor bij ongeveer een kwart van de mensen en zijn in principe vrij onschuldig. Ze worden veroorzaakt wanneer schimmels de nagel of huid binnendringen. Hierdoor ontstaat een (schimmel)infectie wat verklaart waarom we een kalknagel ook wel een schimmelnagel noemen. Een kalknagel behandelen is meestal niet noodzakelijk, maar door het uiterlijk van de aandoening wel vaak gewenst. 


Schimmels komen bij iedereen voor en worden voortdurend overgedragen. Dit gebeurt tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en mens en omgeving. De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot een schimmel uit de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche. Als je weerstand wat minder is, kan er een schimmelinfectie ontstaan. Je krijgt zwemmerseczeem en/of kalknagels. 

Er zijn veel dure producten in de handel om het probleem te verhelpen. Maar er zijn een paar eenvoudige huismiddeltjes die meestal veel beter werken. 

Tips:

Koop een goedkope fles schoonmaak azijn, en neem dagelijks een voetenbadje met daarin een kopje schoonmaakazijn. Houd dit vol tot de schimmelnagel helemaal is uitgegroeid en er weer normaal en gezond uitziet. Azijn, werkt geweldig. Je kunt ook wat azijn in een pipetflesje doen en iedere dag na het baden, een paar druppeltjes op de aangedane nagels druppelen. Ik douche in de badkuip en doe dan gewoon de stop er in en gooi er een scheut azijn in bad, tijdens het douchen. Het kost bijna niks. Maar houd flink lang vol, het duurt lang voor je aangetaste teennagel helemaal is uitgegroeid. Houd je nagels kort, zorg dat je geen ingegroeide nagels hebt (wondjes laten nieuwe schimmels binnen) en maak onder de nagel goed schoon, zodat de azijn ook goed onder je nagel kan komen (want daar zit de schimmel).


Dagelijks je nagels insmeren met een likje dampo (bijvoorbeeld voor het slapen) en dan een dun katoenen sokje aantrekken, werkt ook goed. 

Dampo helpt trouwens ook om teken af te weren. Smeer je benen en voeten er licht mee in als je in het bos gaat wandelen. Teken houden niet van dampo (of vicks). 


Tea Tree olie is ook een goed middel tegen schimmels en bacteria. Het ruikt wel sterk, daar moet je van houden. Een nadeel is, dat het moeilijk onder de nagels kan komen. Dat maakt een sterk azijnbadje tot het beste middel (mits lang volgehouden). 

Kalknagels zijn niet gevaarlijk, maar wel lelijk, ze breken snel af en ze geven aan dat je weerstand tijdelijk minder was. Ook kan de infectie zich uitbreiden naar andere teennagels. Dus de moeite waard om ze wat zorg te geven. 


Hielspoor, wat is dat? 

De benige uitwas (doornvormige verkalking) onder het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van het peesblad is een zgn. hielspoor (spina calcaneï). 


Door onderzoek mag worden aangenomen dat bij ongeveer 75% van de volwassen bevolking een dergelijke benige uitwas wordt aangetroffen. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs te leiden tot het ontstaan van pijn. Hevige, aanhoudende pijn onder de hiel wordt veelal aangeduid met het begrip 'hielspoor'. Deze benaming wordt beter begrepen dan de werkelijke naam: ‘Fásciïtis Plantaris’. De pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. Veelal is dit het gevolg van overbelasting. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel.

Momenteel ben ik de boeken aan het bestuderen van John E. Sarno. Ze gaan over TMS; chronische pijnklachten die moeilijk te verklaren zijn. Daarin wordt naast allerlei chronische spierpijn, pees en zenuw klachten ook geschreven over hielspoor. Zeer de moeite om te lezen.Om direct verlichting te brengen bij hielspoor helpen lichte soepele schoentjes met een goede demping het beste. We dansen bij Biodanza bij voorkeur op blote voeten. Dat is ook werkelijk heel prettig. Maar wanneer je hielspoor hebt, kun je zo'n pijn hebben, dat je gewoon niet mee kunt dansen op blote voeten. Dan raad ik mensen aan sketchers te kopen. 


Ze zijn licht, wasbaar en hebben een traagschuimzool. Ze hebben geen veters, dus die kunnen ook niet losraken. Zelf heb ik ze bij een ontsteking wel eens nodig voor oefeningen met heel veel wendbaarheid, springen, huppelen of versnelling. Daarna doe ik ze dan weer uit. Sommige deelnemers dragen ze de hele les. Ik heb liever dat mensen met schoentjes wél kunnen dansen, dan dat ze tijden niet kunnen komen, vanwege voetproblemen. De schoentjes zijn niet goedkoop, maar zitten zalig! Je kunt ze vinden via internet of bij een Nelson schoenwinkel. Ook als dagelijkse schoen zijn ze heerlijk. Hielspoor knapt sneller op als je op zachte zolen loopt. 


Wat ook kan helpen: iedere dag even achteruit lopen, zo rek je de achillespezen wat op. Voeten rollen over een tennisbal. Een bezoekje aan een podotherapeut. (een podotherapeut heeft veel langer gestudeerd dan een podoloog, dat maakt echt verschil). 

Het meeste heb ik echter aan het boek van Sarno! Dat beziet de mind-body connectie van dit soort pijnklachten. 

Dat waren de tips. Kusje op je voetjes! 

2 opmerkingen:

  1. Hey saskia, is het een beetje makkelijk te lezen in het Engels?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik lees zelf veel engels. Ik heb een klein translate app je op mijn telefoon. Het enige lastige vond ik de namen van bepaalde aandoeningen in het engels. Verder had ik er geen problemen mee. Maar... ik ben een lees tijger hoor! En ik vond het heeeeel boeiend. Dat helpt. Liefs sas

      Verwijderen