Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

woensdag 15 juni 2016

Waar we (bijna) nooit over praten in Biodanza: hygieneBij Biodanza zijn we elkaar heel nabij. We dansen vlak bij elkaar, we raken elkaar aan, we rusten in een nestje. We voelen elkaar.... en we ruiken elkaar. We spreken er eigenlijk nooit over, maar ik ben een snuffelig diersoort en hou van schoon. 


De geur van haren, huid en adem, komt in elkaars nabijheid helemaal bij ons naar binnen. We ademen elkaar in, als we samen dansen. Geur is iets heel natuurlijks, het hoort bij je, vertelt iets over je en trekt anderen aan of stoot af. We zijn diertjes, geuren bepalen voor een belangrijk deel tot wie je je aangetrokken voelt en tot wie niet. Er doen verschillende meningen de ronde. Sommige zeggen, laat de natuur gewoon zijn. Niet camoufleren met deo en parfum. Anderen vinden sommige verzorgingsproducten slecht voor het organisme. Anderen houden van de kunst van het zalig geuren.

Ik ben bevooroordeeld. Ik was ooit schoonheidsspecialiste en parfumerie-madam. Ik hou van geuren, soms ren ik even een parfumerie binnen om de vreemde mix van 1000 geuren op te snuiven. Maar ik hou niet van bedwelming en to much. Ik hou meer een eau de cologne sterkte.
Ik wil een pleidooi houden voor het genoegen van schoon zijn.


Het is een daad van liefde voor jezelf en voor de ander als je jezelf goed verzorgd. Met producten die prettig zijn voor je lijf en het milieu. 


Voor je gaat dansen, verwen jezelf, spoel de dag van je af, trek vertroetelde kleding aan en neem je meest frisse zelf mee. Zodat de mensen in je groep als vlinders en vogels naar je toe fladderen en graag bij je willen zijn. Ga op zoek naar een milde (en dat kan heel natuurlijk) geur die past bij wie jij bent. (denk aan merken als Bodyshop, L'occitane, Lush en vele anderen)
Poets je tanden, laat ze blinken die lachdiamanten, zodat je adem is als een frisse zomerbries. 

Alle diertjes poetsen zichzelf op, voordat ze hun vriendjes opzoeken. Ze likken hun vacht, plukken hun veertjes, wassen zich in een regenplas. Het is natuurlijk om goed voor je zelf te zorgen, en daarmee ook voor je soortgenoten. Wie het schoonste is, krijgt het meest contact. 
Zo is het ook bij mensen. Bedenk je maar wie je het liefst in de armen springt? Wiens adem je het liefste langs je wang voelt strijken, wiens haar je het liefste streelt. 
Soms als ik zenuwachtig ben, ruik ik mijn angst, ook dat is natuurlijk. Soms heb ik teveel knoflook gegeten, soms ruiken mijn handen nog naar de uien die ik in het eten versneed. Soms heb ik opvliegers en voel ik me klam. Dan neem ik een extra shirt mee, leg ik een handdoekje aan de kant, eet ik een extra pepermuntje, was ik mijn handen met een beetje eau de cologne en zorg ik dat ik, ook al ben ik schoon gewassen, toch mijn deo bij me heb. 
In de Vicencia rusten we in elkaars nabijheid, moge het een natuurlijk schoongewassen rust zijn. 

Lang leve het schone leven! p.s

Blijft voor ons als Biodanza levenskunstenaars, de kunst om... alle geuren en kleuren te leren omarmen. En ook degene die de omarming van de persoonlijke zorg heeft gemist of niet heeft geleerd of niet kan betalen, of niet kan vinden, of gewoon een beetje bang is (net als ik soms ook ben)... in liefde te baden. 

Laat ons hart een warm bad zijn, dat alle zeer en gebrek aan verzorging liefdevol herstelt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten