Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

dinsdag 9 december 2014

Wat deelnemers misschien over een docent en de opleiding willen weten....

Biodanza docent wordt je niet zomaar. Het is een flinke opleiding en een enorm transformatie proces. Het is belangrijk dat ook te laten weten, aan de deelnemers, maar ook aan collega therapeuten die mensen naar je doorsturen. Biodanza Docent zijn is een "vak", waarin je je eindeloos blijft ontwikkelen. Een Biodanza docent is meer facilitator dan leraar en heeft een intensieve meestal vier jaar durend opleidingstraject doorlopen. Docenten worden opgeleid door Nederlandse en buitenlandse didactische docenten. Tijdens de opleiding zijn de natuurlijke vermogens om authentiek, affectief en spontaan te zijn, ontwikkeld en daarmee ook het vermogen anderen uit te nodigen meer tot leven te komen. Je kunt als docent anderen alleen leren wat je zelf hebt doorleefd, daarom is het belangrijk dat een docent zich blijft ontwikkelen en het vermogen om in “het geleefde moment te zijn”, steeds vergroot.
De opleiding duurt drie tot vier jaar.Het eerste jaar van de opleiding is het vormend jaar van de opleidingsgroep waarin de nieuwe deelnemers kunnen toetreden. Aan het einde van het eerste jaar wordt deze groep dan gesloten voor nieuwe leden.

Het tweede jaar is de kern van de opleiding waarin de groep een verdieping- en integratie proces aangaat als onderdeel van het leerproces.
Het derde en vierde jaar van de opleiding bestaat uit de methodologie van Biodanza, het beginnen met lesgeven (onder supervisie) en het schrijven en presenteren van een scriptie.

De opleiding bestaat uit 28 weekeind workshops, daarnaast volg je nog een minimum van 3 seminars en het Minotaurus Project (Het Minotaurus Project is ontwikkeld door Rolando Toro als een manier om je met de eigen angsten te confronteren en de moed hebben om actie te ondernemen en je hart te volgen). Om af te studeren moet je al die weekeinden doen, wanneer je er één mist, kun je die op een andere school inhalen. Een andere eis is dat je zelf gedurende de eerste 3 jaar van je opleiding wekelijks danst bij een erkende docent. Dit om datgene dat je ontdekt en leert in de opleiding, te integreren. De docent van deze wekelijkse groep moet een gekwalificeerd I.B.F. docent zijn.

Onderwerpen van de weekeinden van het eerste jaar
1. Definitie en theoretisch model van Biodanza
2. Het Biocentrisch Principe en Vitale Onderbewuste
3. De Vivencia
4. Biologische aspecten van Biodanza
5. Fysiologische aspecten van Biodanza
6. Psychologische aspecten van Biodanza
7. Identiteit en Integratie
8. Trance en Regressie
9. Mythische en filosofische voorgangers van Biodanza
10. Contact liefkozingen en strelingen

Onderwerpen van de weekeinden van het tweede jaar
11. Menselijke Beweging
12. Vitaliteit
13. Seksualiteit
14. Creativiteit
15. Affectiviteit
16. Transcendentie
17. Werkingsmechanismen van Biodanza
18. Toepassingen en uitbreidingen van Biodanza
19. Biodanza, Ars Magna
20. Biodanza en Sociale actie
21. De muziek in Biodanza

Onderwerpen van de weekeinden van het derde jaar
22. Methodologie I - Muzikale semantiek
23. Methodologie II - De Biodanza sessie (I)
24. Methodologie III - De Biodanza sessie (II)
25. Methodologie IV - De wekelijkse sessie en workshop
26. Methodologie V - De Biodanza groep
27. Methodologie VI – Evaluatie criteria van het ontwikkelingproces in Biodanza
28. Methodologie VII - Officiële lijst van oefeningen, presentaties en muziek van Biodanza

Daarnaast:

  • Schrijf je na ieder weekeind van het te bestuderen lesmateriaal en je ervaringen een verslag
  • Geef je na de 28 weekeinden een aantal lessen onder supervisie
  • Schrijf je een scriptie
  • En geef je als afstudeeropdracht een presentatie over je scriptie en ervaringen

Je krijgt na het doorlopen van al deze stappen dan het diploma Biodanza docent: Biodanza® - Sistema Rolando Toro

Specialisaties en uitbreidingen van Biodanza

Je kunt je als Biodanza docent specialiseren. Na je opleiding volg je dan speciale trainingen om je toe te leggen op het werken met bepaalde onderwerpen of doelgroepen, zoals: Het omgaan met verlangens, het tegemoet treden van angsten, het gebruik van de stem en percussie instrumenten, het uitdrukken van emoties, het dansen in de natuur, het werken met klei, Biodanza in het water, De identiteit en de vier elementen, massage, poëzie, de familie, Biodanza met kinderen, Biodanza met ouderen, Biodanza voor paren, Biodanza in het bedrijfsleven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten