Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

maandag 14 mei 2018

Biodanza; humaniserende levenskunst



Biodanza als humaniserende levenskunst



Biodanza gaat over levenskunst. De kunst werkelijk tot leven te komen, vanuit je oorspronkelijke potentie en eigenheid. Het gaat erom je vanuit die eigenheid weer te verbinden met het leven, de liefde, de schoonheid en het licht.



De Biodanza methode bevat veel levenskunstoefeningen die we doen met behulp van beweging, muziek, en contact in de groep. Levenskunstoefeningen die je helpen je menselijkheid te ontdekken, te hervinden en verder te ontwikkelen. Ieder stadium van die ontwikkeling is, zoals dat bijvoorbeeld bij een bloem voor de hand ligt, perfect.

Wat uiteindelijk ontstaat, is een diepgaande integratie en een vermogen om authentiek, aandachtig en gerust aanwezig te zijn; bij jezelf, bij de ander en in het leven.

Biodanza is de dans van het leven. We dansen het leven en we oefenen de levenskunsten in iedere dans. Er zijn woorden, er is muziek, maar de oefening bestaat voornamelijk uit jouw beweging en jouw wens om daarin op onderzoek uit te gaan. Het gaat erom jezelf de ruimte te geven de levenskunsten te be-oefenen. Steeds opnieuw, met geduld en liefde en ruimte voor de vreugde van het op onderzoek uit zijn.

Iedere dans bevat levenskunstoefeningen. Iedere Vivencia is een reis langs die kunsten. Iedere keer dat je de uitnodiging tot een dans aanneemt, ontdek je een facet van de levenskunst die op je ligt te wachten in die dans.
We hebben geen haast. Ieder gaat zijn eigen tempo. Soms is er een kleine stap, soms een reuze sprong, soms een pauze, soms is er een vlucht of een weerstand. Zo ontwikkelt het leven zich ook. Stapje voor stapje. Het leven kent haar eigen tempo.

Als Biodanza een encyclopedie vol levenskunst is, dan is iedere dans een boek vol wijsheid. Een Vivencia is een reis langs levenskunsten en jouw beweging is een zin, of een gedicht, een nieuw perspectief, een avontuur.

Het gaat niet om de bestemming, het gaat om de reis, om het samen onderweg zijn, samen op onderzoek uit zijn, samen de levenskunst beoefenen. We zijn er voor elkaar. Geven elkaar toestemming. Kijken naar elkaar. Leren van elkaar. Inspireren elkaar. Geven elkaar moed. En we sturen ons licht naar de donkerte die we soms ook tegenkomen.

Het gaat om het samen op reis zijn. Een levenskunstreis…. die we dansend afleggen. Ons onbewuste reist voorop, die leert alles intuïtief en instinctief. En ons bewustzijn reist achter ons aan. Die verzamelt achteraf de inzichten die we opdeden tijdens de reis. En zo verandert ons leven langzaam in de richting onze oorspronkelijkheid. Onze hervonden oorsprong. We komen thuis. Terug bij de liefde.

Want de liefde is het alles, in alles.

Saskia de Bruin


Geen opmerkingen:

Een reactie posten