Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

maandag 30 juni 2014

Voor welk “probleem” is Biodanza een oplossing?


In het VPRO programma “Boeken” gepresenteerd door Wim Brands, was psychiater Paul Verhaeghe eens te gast. Hij werd geïnterviewd n.a.v. zijn boek “Identiteit”. Hij vertelde dat dé diagnose, dé kwelling van deze tijd in één woord is samen te vatten als “eenzaamheid”.
Hij zegt: 
Wij zijn sociale wezens. Wij voelen ons goed wanneer we leven in een omgeving met sociale verbanden. Onze huidige maatschappij vernietigt die sociale verbanden op een bijna systematische manier. Waardoor we eenzaam worden en ons daar helemaal niet goed bij voelen. De gevolgen zijn: depressie en angst.
  • We hebben veel angst en dan vooral sociale angst, wat heel merkwaardig is, want we leven in een van de veiligste gebieden ter wereld en toch hebben we schrik voor de ander.
  • Depressie (waarbij hij de neuro-biologische hype rond depressie even terzijde laat) is het gevoel te hebben: ik beteken niets voor iemand anders, ik word niet verlangd door iemand anders, ik verlang zelf niet naar iemand anders. Wat ook een vorm van eenzaamheid is.

Deze eenzaamheid, die de bron is van angst en depressie is lastig te behandelen met therapie en zeker niet met medicijnen. Veel medicijnen helpen wel tegen de symptomen, maar niet tegen de oorzaak. Ze nemen bijvoorbeeld angst weg, maar niet de oorzaken van de angst. In die zin, is het soms zelfs anti-therapeutisch ze te gebruiken, want ze helpen de oorzaken in stand houden. Mensen kunnen “er weer even tegen aan”, maar de oorzaak blijft.
Ook was er een documentaire van de IKON te zien genaamd “het verdriet van West-Friesland”. De documentaire vertelt over een relatief hoog aantal zelfdodingen van jongeren in West-Friesland in de afgelopen jaren. Oorzaken: Problemen niet bespreken, oppotten, gebrek aan contact en te weinig openheid. Wat jongeren hielp om uit de wanhoop en de eenzaamheid te komen was: dans, muziek, schrijven, contact.
Twee voorbeelden die het probleem van deze tijd benoemen “de eenzaamheid”, gebrek aan contact, aan saamhorigheid, aan verbondenheid.
Biodanza is een prachtige, elegante en diepzinnige oplossing voor het probleem van deze tijd “eenzaamheid”.

“In everyone's life, at some time, our inner fire goes out. It is then burst into flame by an encounter with another human being. We should all be thankful for those people who rekindle the inner spirit.”
Albert Schweitzer
Foto van Elena Shumilova

Alles begint bij Rolando Torro

Rolando Toro zegt (op blz 15) in zijn boek BIODANZA: muziek, beweging en expressieve communicatie voor een harmonische ontwikkeling van de persoonlijkheid. (Uitgeverij de Zaak)

In onze wereld zijn we te vaak aanwezig terwijl we eigenlijk afwezig zijn. Door niet te kijken, niet te luisteren en de ander niet aan te raken, beroven we we hem bijna ongemerkt van zijn identiteit. We zijn wel in de aanwezigheid van de ander, maar we doen alsof hij er niet is. Daardoor diskwalificeren we de ander bewust of onbewust. Dat is de ziekte van het zelf.

Biodanza staat voor een andere visie. Ze wil een nieuwe manier van leven onderzoeken, waarbij onze gevoeligheid, die ingeslapen is, gewekt wordt.

De aanwezigheid van iemand vieren en voelen hoe betoverend het is om iemand echt te ontmoeten, is waarschijnlijk de enige gezonde mogelijkheid die voor ons openstaat.


Biodanzalogie voor iedereen

De Facebook groep van Movemente Biodanza, wordt steeds beter gelezen. Dat vind ik heerlijk om te merken. Ik kan mijn Biodanza schrijverij met jullie delen en jullie kunnen binnen laten en delen wat goed voelt. 

Omdat je op een weblog veel mooier kan schrijven, opmaken en artikelen terugvinden heb ik besloten een blog te beginnen over Biodanza. Omdat iedereen toch lekker op VACATION of STAYCATION gaat, zal ik niet veel nieuws posten, maar iedere dag een "oud" berichtje overzetten naar dit blog. De nieuwe vrienden kunnen dan heerlijk lezen, de trouwe metgezellen hoeven zich in de vakantie dan niet op de pc te storten en steeds weer het hoofd te vullen met ...... van alles.


Ik maak het mooi op, koppel er labeltjes aan zodat je later alles kan vinden wat je nodig hebt, voor jezelf, om te delen of voor je les. 


Als je deelt graag onder vermelding van www.saskiadebruin.nl & www.movementebiodanza.blogspot.nl

Ik ga vandaag beginnen.....