Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

donderdag 27 november 2014

Beoefenen....

Soms vragen mensen wel eens hoe lang ze Biodanza moeten doen, wil het effect hebben. Dan vertel ik ze over het principe van beoefening

Er is een enorm verschil tussen:

  • Iets doen, even, een paar keer of een tijdje
  • En beoefenen

Iets doen is zoiets als er een losse relatie mee hebben. Het uitproberen, het leren kennen, een beetje oefenen, het begin van een onderzoek.

Beoefenen is iets heel anders. Het is het verschil tussen verliefdheid of liefde. Het is een lang commitment, een toewijding, een innige relatie opbouwen. Beseffen dat dingen tijd kosten en eindeloos beoefend kunnen worden.

Beoefenen is beseffen dat sommige dingen blijvend gevoed moeten worden, zoals mediteren, gezonde voeding, reflectief en creatief schrijven, yoga, de liefde!

Ik ben een beoefenaar. Altijd al geweest. Ik proef vele dingen, probeer van alles uit, ik ben een echte onderzoeker. Sommige dingen raken me tot in mijn ziel en daar trouw ik dan mee ( ik ben er trouw aan).

Ooit toen ik 16 was vond ik in een tweedehandsboekenwinkel een boek: Aantrekkelijk zijn en blijven, een vertaling van lollywoord actrice Anita Colby's beauty book. 


Ik was onzeker, een meisje nog zoekend, verlangend naar mooi genoeg en vrouwelijk zijn. Dat boek was een vier-weekse cursus met allemaal vrouwen, etiquette en schoonheids-tips. Dat boek heb ik jaren lang beoefend. Iedere dag las ik deed ik opdrachten en oefende ik. 


Later werd ik schoonheidsspecialiste, parfumiste, grimeuse enzovoort. Uiteindelijk ontdekte in dat ik innerlijke schoonheid zocht en ging ik op andere avonturen. Maar het boek staat nog steeds in mijn kast. Ik hou er met hart en ziel van. 


Ook heb ik heel lang ballet beoefend. Ook daarin leer je dat dagelijkse beoefening nodig is om te groeien. 

Nu ben ik een beoefenaar van:

  • Schrijven en tekenen (aquarelleren),ik doe dat in eerste plaats voor mezelf, sommige dingen geef ik uit. 
  • Biodanza, ik heb me met heel mijn ziel en zaligheid daarmee verbonden
  • Mindfulness: ik beoefen Embodiment Based Mindfulness

Ik beoefen ze en geef er les in. 

Je leert een ander het best wat je zelf het meest nodig hebt te leren.
uit: Richard Bach in Illusie's (prachtig boekje!)

Ik houd van lange toewijding. Het brengt iets dat een korte kennismaking je nooit kan brengen. Je maakt kleine stapjes. Je integreert ontdekkingen in je leven. Het raakt verankerd in je ziel. Je ontdekt dat je eindeloos kunt beginnen. Je blijft altijd ontdekken en leren. 

Natuurlijk verinnerlijk je ervaringen. Eén Biodanza les kan je zo raken dat je het nooit meer vergeet. Maar diepe veranderingen vinden plaats in een heel geleidelijk organisch tempo. Na jarenlange beoefening ontdek je ineens dat je voorgoed veranderd bent. 

Soms vergeten we dat meesterschap jarenlange toewijding vraagt. Soms willen we snel even dit... snel even dat.... Vroeger was het misschien gewoner, je voor heel lang tijd aan iets te wijden. 

En jij? waar ben jij aan toegewijd? Wat beoefen jij? Waar ben je trouw aan? 






woensdag 26 november 2014

Wat doe je als je geen zin hebt?




Soms heb je geen zin. Geen zin om naar Biodanza te gaan, geen zin om als docent een les te maken, geen zin om les te geven, geen zin om weer contact te maken, geen zin om te schrijven, geen zin in vitaliteit en bewegen en glimlachen. Je hebt gewoon geen zin.


met zonder helemaal geen zin....

Het is een misverstand dat je iets alleen moet doen als je er zin in hebt. 

Soms is ZIN hebben het begin van het doen
Soms is het DOEN het begin van zin hebben

Er is een verschil tussen geen zin hebben en werkelijk toe zijn aan lege tijd. Als je heel eerlijk voelt in je binnenste, dan voel je dat verschil heel duidelijk. Soms is er een pauze nodig.....


En soms is er een hobbel te nemen.....

Geen zin kan bijvoorbeeld komen door
  • Ergens tegen op zien, waarvan je je niet zo bewust bent
  • Ergens tegenop zien waarvan je je wel bewust bent
  • Jezelf niet waardevol genoeg vinden
  • Teveel blijven wikken en wegen en geen besluit nemen
  • Geblokkeerd gevoel, dat onbewust vast wil blijven zitten
  • Teveel op je bordje hebben en geen prioriteiten stellen
  • Vlak voor een drempel staan, zonder dat je het weet
  • Tegen iets aanlopen dat al veel langer tegen je zeurt
  • Teveel piekeren (vooruit denken) of mokken (achteruit denken)
  • Niet in dit moment zijn
  • Teveel in je hoofd zitten
  • Bang zijn
Bij geen zin kun je even erkennen dat je geen zin hebt. Het toch doen (lang leve wekelijks terugkerende bezigheden, vaste routines...). En vervolgens voelen wat het doen je doet.

Knap je op van het doen.... dan was het "geen zin".
Knap je af van het doen..... dan is er meer onderzoek nodig.... en misschien een pauze of een nieuwe weg...

Geen zin, weerstand, een hobbel, kun je allemaal gebruiken als energie. Dans je "geen zin", neem "geen zin", als les thema, schrijf over "geen zin". 

Neem mij nu.... ik had helemaal geen zin... en nu is er zomaar een nieuw bericht uit ontstaan en heb ik er weer helemaal zin in! 




donderdag 20 november 2014

De vijf lijnen - creativiteit (deel 4)


De lijn van creativiteit.

Een potentie die iedereen in zich draagt, ook al zijn er veel mensen die zeggen "ik ben niet creatief". Als dochter van twee kunstenaars, weet in tot in iedere cel dat dat niet waar is! Iedereen is creatief. Het idee dat we hebben over wat creativiteit is, maakt dat we denken "het niet in huis te hebben". 

Creativiteit welt voortdurend als spontaniteit, inspiratie en impulsen in ons op. De kunst is, die opwellingen niet tegen te houden, tegen te spreken, niet af te wijzen. De kunst is "niet in de weg te zitten" en de creatieve stroom die continue aanwezig is te vertrouwen en vrij baan te geven...



Wat zegt Rolando over creativiteit?

Ons potentieel van Creativiteit is ons vermogen tot verbale en non-verbale expressie. Het is de capaciteit om de wereld met vertrouwen te onderzoeken, om te kunnen kiezen en om te durven innoveren. Het is de functie die je in staat stelt om je leven vorm te geven. Creativiteit is het vermogen om een persoonlijk antwoord te geven op verschillende levenssituaties. Het heeft te maken met zelfexpressie, eigenwaarde, werk activiteiten, vernieuwing. We creëren allemaal een relatie, een moment, een toekomst. Creativiteit bepaalt hoe je leeft en leven creëert voor jezelf en anderen.

Creativiteit is een natuurlijke functie, het heeft te maken met de moed om vrucht te dragen, iets nieuws te scheppen, een overdaad aan verbeelding te hebben, het vermogen uit die overdaad iets te kiezen en je liefde en toewijding daarop te richten.



In de Biodanza sessies wordt creativiteit steeds aangemoedigd in de manier van bewegen, expressie en contact maken.

SAS: 
Denken, analyseren en oordelen staan de creativiteit in de weg. Mindfulness kan helpen weer terug te keren naar dit moment. Je kunt tijdens de dans steeds terugkeren naar het ervaren, in plaats van het nadenken óver de ervaring. 

Zodra er “denken” is kun je je zelf helpen door één van de volgende vragen:
  • Hoe voel ik me? 
  • Welk gevoel ervaar ik? 
  • Welke sensaties ervaar ik?
  • Hoe is mijn adem nu?
  • Hoe voelt het om deze dans, oefening, beweging te doen?
  • Kan ik meer in het contact komen? 
  • Ben ik aanwezig?
  • Zeg dan helemaal “ja” tegen de beleving. 
Soms helpt het mij gewoon alleen maar een los woord in mezelf te zeggen als ik in het denken schiet. Eenvoudig even te benoemen wat er is. Dan kan ik het denken weer loslaten.
 
Verlegen
Moe
Weerstand
Verlangen
Opwinding
Ontroering
Pijn
Ja
Ja 
Ja


Zo kom je direct terug in het hier en nu en in je lichaam. In de beleving in plaats van de gedachte over de beleving. 



Dansen waarmee de kwaliteit van creativiteit wordt uitgenodigd zijn onder anderen:

  • Ritmische dansen met variaties van bewegingen
  • Het gebruik van de stem
  • De bevrijding van de beweging
  • Dansen waarbij men zich uitstrekt en rekt
  • Dansen van vloeibaarheid, continue bewegingen en voelende bewegingen maken
  • Expressieve dansen - expressie van emoties
  • Speelse dansen, die de expressie bevrijden en spontaniteit bevorderen
  • Creatieve vormen van ontmoeting en communicatie
  • Creatieve vrije dansen
  • Dansen geïnspireerd op de verschillende schilder-stijlen
  • Ontwikkelen van een gevoelige waarneming van de ander
  • Oefeningen die uitnodigen tot transgressie: buiten de gebaande paden durven treden
  • Dansen waarin je de yin en yang kracht ervaart (inspiratie en vormgeven/ vrouwelijk en mannelijk /  maan en zon / enzovoort)



Voor mij is essentieel in deze lijn: 

Het herstellen van de spontaniteit - je ingevingen durven volgen



Het ontwikkelen van moed - door het ervaren van toestemming om te experimenteren, te spelen en je uit te drukken

Het ontwikkelen van gevoeligheid - zonder gevoeligheid is er geen creativiteit mogelijk. Kunst wordt geboren uit het met grote gevoeligheid ervaren van het leven.


Transgressie - buiten de gebaande paden durven gaan. Het anders durven doen, buiten de lijntjes kleuren. nieuwe mogelijkheden openen door los te laten "wat hoort". 


woensdag 19 november 2014

Wat zeg je als iemand vraagt wat je doet....

Heb je wel eens gehoord van een elevator pitch?

Dat is wat je tegen iemand kunt zeggen die vraagt wat je doet of wat je bezield in je leven, terwijl je in de lift staat. Je hebt maar weinig tijd. Dus je vertelt alleen de essentie. 


Oude lift - foto van Deviant Art
Je schrijft heb 100 keer opnieuw, tot hij helemaal klopt. Je kunt hem iedere dag bijstellen. 

Je kunt er één schrijven over je bezieling, je werk, over Biodanza. Als iemand je vraagt wat je doet, ga je staan, haal je adem, maak je contact en zegt je zinnen vanuit het diepst van je hart. De beste marketing ben je zelf. Laten zien wat je raakt, dat is bloot, maar oogverblindend een aanstekelijk. 

Vandaag: Dit ben ik... 

Ik ben Sas. ik schrijf, ik teken, ik dans, ik onderzoek gewaarzijn en de kracht van aandacht. Ik zit vol vragen en dat wil ik graag zo houden. als er een vraag beantwoord raakt, zoek ik nieuwe vragen. Het liefste wakker ik in mensen zoektochten aan. Liefdevolle, creatieve, open en blote zoektochten. Mensen die zichzelf ont-dekken vind ik het mooiste dat bestaat. En alleen het leven zelf, dat een mysterie is, weet de weg. Zelf ben ik ook onderweg... net als iedereen. 

Vandaag: Biodanza is... 

Een methode om je hart te hervinden. Het werkt met beweging, muziek en contact. De lessen volg je in een veilige wekelijkse groep. Samen hervind je je natuurlijke vermogens, ontwikkel je je menselijke talenten en vier je het wonder van het leven. De docent is reisleider, vroedvrouw, liefdesdokter, dj, danser en dichter. Samen kom je zo meer tot leven. Dat kost tijd. Maar met het oog op de schatten die je kunt vinden is dat alleen maar prachtig...




vrijdag 14 november 2014

De vijf lijnen - seksualiteit (deel 3)

Een beetje meer over de lijn van seksualiteit. 

Dit is vaak de lijn waar mensen die lesgeven, les volgen of de opleiding doen, het meest commentaar op krijgen. Die je bio sjanza, zitten jullie bij een sekte, is dat een orgie... opmerkingen die laten zien hoe spannend we deze lijn vinden. 

Maar seksualiteit is een heel essentiële lijn, het heeft alles te maken met mens zijn, een levensdrive hebben, met je levenslust, je vitaliteit, je vermogen om te genieten. 



De lijn van Seksualiteit 

Ons potentieel van Seksualiteit houdt binnen Biodanza bovenal een verzoening in met het genieten. Het genoegen jezelf te voelen, in je eigen lichaam te leven, om weer intimiteit te vinden en te ontdekken, overgave, lichamelijk contact, sensualiteit. 

Seksualiteit hoort bij ieder levensaspect. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In Biodanza wordt dit deel van je leven op zachte en veilige manier herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit nemen toe door de lessen. 

Seksualiteit begint bij het ontdekken en wakker maken van verlangen en plezier in jezelf. Deze gevoelens worden wel wakker en bewust gemaakt, maar niet zozeer uitgeleefd in de lessen. Je leert vermogens die je stimuleren om in je eigen leven naar vervulling te gaan zoeken. Toegang hebben tot het vermogen plezier te hebben, te genieten en het kunnen voelen van verlangen is essentieel om gezond en gelukkig te kunnen zijn. Seksualiteit is zeer belangrijk voor de bestendiging van het leven en geeft een sterke motivatie om te leven. 

Seksualiteit is op veel manieren onderdrukt in de geschiedenis. Daarom vraagt het veel veiligheid en zorgzaamheid om deze kwaliteit weer wakker te maken en te integreren in het leven. 

In Biodanza bestaan oefeningen die uitsluitend zijn bedoeld om uit te monden in verlangen. Hoe sterker de verlangens, des te intenser het zoeken naar communicatie en contact wordt. De deelnemers leren om diep verlangen te ervaren en te proberen dit buiten de sessie te bevredigen, in de eigen wereld van mogelijkheden. 




Dansen waarmee deze kwaliteit wordt uitgenodigd zijn bijvoorbeeld: 


  • Het lichaam ontspannen door zachte bewegingen van de hals, schouders en het bekken
  • Het bewegen met vloeibaarheid en het maken van golvende bewegingen
  • Ontmoetingsoefeningen
  • Contact en aanrakingsoefeningen (hoe geef je een veilige koesterende aanraking)
  • Ongedifferentieerd contact kunnen maken in een compacte groep
  • De integratie van affectiviteit en seksualiteit door oefeningen die deze beide kwaliteiten verbinden in het lichaam
  • Oefeningen die het vermogen tot het ervaren van plezier vergroten: spelletjes, contact oefeningen, tropische dansen
  • Plezier ervaren in de dans, muziek ervaren in een toestand van trance, je bewust worden van alledaagse genoegens 
  • Ontdekken dat het lichaam goed is, dat het teder is en een geweldige harmonie bezit. Dat het lichaam wellustig is en van zichzelf mooi en goed. 
  • Oefeningen waarin je elkaar positieve kwalificaties in het oor fluistert
  • Oefeningen van oogcontact; zonder oordelen kunnen kijken
  • Jezelf laten zien

De benadering van relaties in Biodanza is gebaseerd op het concept van het “ecologische paar”. Dit ontstaat in de kwaliteit van de wederzijdse relatie, waarbij elk in de ander meer leven creëert. Leven creëren in de ander betekent het stimuleren van de uiting van evolutiemogelijkheden. Gezonde liefde in een paar is een proces van co-creatie, waarin elke helft van het paar ontsteker is die de voortdurende wedergeboorte van de ander stimuleert. Een gezonde viering van het zijn van de ander, van zijn of haar ontkiemende kwaliteiten en wezen. 

Een heel persoonlijke beleving (vivencia) over genoegen


Het zachte genoegen

Het zachte genoegen omringt me hier stil
Ik smelt er in weg
Hoor de muziek en voel me toch als in een eindeloos niets
Waar alles is

Ik vraag me af
Hoe groot mijn hart kan worden van dit zoete leven
Ik wieg, ik ruik, ik kus, ik dans
Ik streel, ik stil, ik laaf mijn hart

Waar ik “ja” tegen zeg
Kan “nee” tegen mij zeggen
Ik kan het verliezen
Ik kan ervan in de war raken
Ik kan het missen, zoeken, hervinden, eindeloos

Bang zeg ik toch “ja”
In dit helende land
Misschien ga ik ooit weten
Dat als mijn hart groeit
Het een zacht genoegen in zichzelf vindt
En het dus nooit werkelijk verlaten was
Behalve door zichzelf

Genoegens zijn er altijd genoeg
Het is de vraag
Of ik mijn hart ver genoeg durf te openen
Om te beseffen dat de liefde onuitputtelijk is

Zolang ik de deuren sluit, kan ik niets ontdekken
Daarom zeg ik toch maar “ja”
En ga op onderzoek uit
Met alle gevolgen van dien

Ik ben eigenlijk al een heel eind van (mijn oude bange) huis
Hopelijk met alle zachte gevolgen van dien
Waarschijnlijk met alle zachte genoeglijke gevolgen van dien
Die me van alle kanten gaan omringen
Als de handen van de liefde zelf


woensdag 12 november 2014

De grootsheid van het kleine

Van de week las ik ergens: 

Je hoeft met een schip maar 1 graad van koers te veranderen
om in een andere haven aan te komen

Voor mij is Biodanza die ene graad koers verandering. 



Voor mij heeft Biodanza het vlindereffect.

Het vlinder effect
De beroemdste allegorie (=verbeelding van een abstract begrip) van de chaostheorie; ze houdt in dat het bewegen van de vleugels van een vlinder op een bepaalde plek het weer aan de andere kant van de planeet kan beïnvloeden.

Het vlindereffect is de sterke gevoeligheid voor verschillen in beginvoorwaarden. Bij niet-lineaire systemen met een grote gevoeligheid kan de afwijking met elke stap exponentieel toenemen. De term wordt gebruikt om een aantal chaotische fenomenen te omschrijven. Het vlindereffect speelt dan ook een belangrijke rol binnen de chaostheorie.
De naam is gebaseerd op een metafoor die in 1961 werd gebruikt door Edward Lorenz om aan te geven dat de vleugels van een vlinder in Brazilië maanden later een tornado in Texas zouden kunnen veroorzaken.




Er lijkt niet zoveel groots te gebeuren. Je danst iedere week. Je ontmoet nieuwe mensen, je integreert je beweging, je stemt af, je leert aanraken, er borrelt plezier op, je wordt aangemoedigd, je emoties mogen er zijn, je gaat uitdagingen aan, je leert in kleine stapjes en zachte bewegingen. Er ontstaan kleine momenten en ze hebben grote gevolgen.


Iets kleins....

Eén kaarsje kan een hok in een huisje veranderen
Eén kusje kan eenzaamheid veranderen in niet alleen
Eén knuffel kan verdriet in getroost zijn veranderen
Eén hand kan een vreemde veranderen in iemand die je kent
Eén blik kan een vreemde in een geliefde veranderen
Eén melodie kan al je gevoel weer laten stromen
Eén geur kan je verleden doen herleven
Eén zin kan van een mens een schrijver maken

Vergeet nooit hoe groot iets kleins kan zijn

Uit- schrijvend tot jezelf komen - Saskia de Bruin.
Uitgeverij de zaak - 2002


Daarom.... 

Als je Biodanza les geeft, ga door! Wat er ook gebeurt.
Als je wekelijks danst, ga door! Wat er ook gebeurt.
Als je de opleiding volgt, ga door! Wat er ook gebeurt.

We hebben vlinders nodig.Heel veel zachte fladdervleugels...




En kompassen die koersen op de havens van het hart! 




Biodanza "the gentle movement"


zaterdag 8 november 2014

Troost, tranen, koesteren, sussen, omhulling, aanwezigheid


Laatst vroeg iemand me wat de regels zijn voor troosten in Biodanza. Voor troosten zijn geen regels.



Bij Biodanza mogen emoties er gewoon zijn. Ze hoeven niet verborgen, gesust, uitgeleefd of ingeslikt te worden. De kunst is te zijn met wat is. In eerste instantie kan ieder er zijn met de eigen emoties. Soms is er de aanwezigheid van iemand anders nodig. Dan gaat het niet om redden, bemoedigen, sussen of helpen. Het gaat eenvoudig om de aanwezigheid, de warmte, de omhulling van een medemens. Je kunt die vragen, iemand kan die heel bescheiden en voorzichtig aanbieden, de docent kan dat soms ook bieden.

De kunst is het, om het allemaal van de persoon die de emoties ervaart, af te laten hangen. Je kunt een zakdoek aanbieden en even afwachten of de persoon meer aanwezigheid nodig heeft. Als je bij iemand bent die emotioneel is, wees dan gewoon aanwezig. Niets zeggen, maar al je aandacht, heartfulness, warmte en aanwezigheid in het moment brengen. Geen tips geven, geen oplossingen aandragen, niet zeggen dat het wel goed komt, niet vertellen dat jij dat ook wel eens ervaart. Maar er zijn. Als het ware “als een vriend naast het verdriet gaan zitten” en de hand van het verdriet vasthouden. In de methode Focussing van Eugene Gendlin kun je dat goed leren. Ook Mindfulness leert je veel over het schenken van milde open aandacht. Compassievol zijn met wat is.

  • Sommige mensen schieten te snel te hulp… ga dan op onderzoek uit naar je drijfveren.
  • Sommige mensen durven geen steun of troost te vragen…. reik dan uit.
  • Sommige zien verdriet van anderen over het hoofd… open dan je hart en je aanwezigheid.
  • Sommigen geloven in het uitleven van emoties…. onderzoek dan eens hoe het is als je niets doet, alleen maar bij je gevoel aanwezig bent, zonder oordeel of doel.
  • Sommigen onderdrukken verdriet…. maak dan ruimte met zachtheid en ontspanning.
  • Sommige zwelgen in hun tranen…. zoek het licht en het plezier dan vaker op.
Mijn Mindfulness leraar Edel Maex zegt altijd:
Niets opwekken, niets afhouden. 

Niets oproepen, niets tegenhouden. Met milde open aandacht zijn bij wat is, met heel je hart en de oneindig zachte kwaliteit van je hart. 

Nee, regels voor troosten zijn er niet. We zijn mensen. Een knuffelig affectief diersoort. Soms is er verdriet, soms hebben we omhulling nodig, een schouder om ons koppie even te mogen laten hangen… en heel vaak kunnen we ons gevoel zelf belichamen.



HIER vind je wat schrijfsels over troost... voor als je nu zachte woorden nodig hebt... 

woensdag 5 november 2014

Verslag van een school weekeind: Vivencia

Het begrip Vivencia

Om Biodanza te begrijpen moet je het begrip Vivencia kennen, dat de basis is van de Biodanza methodologie.

De term Vivencia is afgeleid van het Latijnse Viventia, wat "ervaring van het leven" betekent en dat in het Nederlands vertaald kan worden als “het geleefde”, waarvan de betekenis gedeeltelijk overeenkomt met het Biodanza begrip Vivencia. Duitse historische filosoof Wilhelm Dilhey deed onderzoek naar Vivencia. Hij gebruikt de term erlebnis; een subjectieve directe ervaring van wat het leven is.

Rolando Toro definieert het concept Vivencia als: 

Een zeer intense beleving van iemand in het huidige moment, waarbij de cenesthesie (het lichaamsbewustzijn), viscerale functies en de emoties meespelen. Het heeft emotionele, kinesthetische en inwendig lichamelijke effecten. Het is de intense gewaarwording in het Hier-en-nu te leven.


Biodanza is een precieze methode om Vivencia’s op te wekken, met als doel persoonlijke integratie en ontwikkeling door oeroude functies van verbondenheid met hele leven te stimuleren. De Vivencia’s (intense ervaringen van levend zijn) die Biodanza opwekt zijn altijd integrerend. Integratie wil hier zeggen “een directe en diepe verbondenheid met het zelf”. Deelnemers ervaren Vivencia als aangenaam en positief bekrachtigend. 

Hier is mijn getekende Vivencia...


Uitspraken van Stephen White tijdens de theorie...




Dit lukte even, dankzij een engel....



De vijf lijnen - vitaliteit (deel 2)


In mijn wekelijkse groepen dansen we momenteel de 5 lijnen (vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit, transcendentie). Iedere lijn dansen we minimaal 4 weken. Zo heb je de tijd om de lijn te ontdekken in jezelf, in je lichaam, in het contact met de ander(en) en in je dagelijks leven. 

Vitaliteit



In iedere Biodanza sessie, en zeker ook in de opleiding tot Biodanza docent wordt veel aandacht besteed aan de 5 potentiële menselijke vermogens. Sessies focussen zich steeds op één of meer van de 5 kwaliteiten. Het is belangrijk ze diep te leren kennen. Niet zozeer cognitief, maar juist om ze diep te kunnen beleven in de dans, in het contact met de ander en de groep en ze daarnaast meer te gaan ontwikkelen in het dagelijks leven.

What one has not experienced,
one will never understand in print. 
Isadora Duncan
(danseres en inspiratie bron van Rolando)

Er worden oefeningen voorgesteld die aanzetten tot het leren kennen van de kwaliteit, die helpen te experimenteren met de kwaliteit en die het ontwikkelen ervan gemakkelijk maken. De 5 potentiële kwaliteiten zijn ook onderling sterk verbonden en beïnvloeden elkaar over en weer.



Ons potentieel van Vitaliteit is de sensatie van vitale energie, van dynamiek, en van levenslust. Dit omvat ook de fundamentele functie van organische zelfregulering. Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is het voelen van onze vitale energie, onze impuls om de wereld tegemoet te treden, onze biologische aanleg tot gezondheid. Je hebt vitaliteit nodig om uit te kunnen rijken naar wat je nodig hebt en verlangt in het leven.


Dansen waarmee deze kwaliteit wordt uitgenodigd zijn bijvoorbeeld:

  • Ritmische dansen
  • Speelse oefeningen, die plezier oproepen
  • Behendigheid spellen en wendbaarheid spellen
  • Oefeningen die je bewegingscapaciteit vergroten
  • Oefeningen voor het ervaren en dansen van je kracht
  • Loop met levenslust
  • Dansen met verplaatsen door de ruimte
  • Dansen waarin je actie en rust afwisselt
  • Expressieve dansen
  • Dansen met ruimere bewegingen van de armen en de benen
  • Dansen om de adem te kunnen beleven




Vitaliteit is het begin van alles. De lust om te leven, om te bewegen, om uit te reiken, om vooruit te bewegen, dat is het begin....