Biodanzalogie

Hier vind je regelmatig berichten over Biodanza; de theorie, de praktijk, de vertaling naar het dagelijks leven, de effecten, poezie en meer....

donderdag 31 juli 2014

Playfulness & Pleasure in BiodanzaIn Biodanza werken we veel met het vermogen plezier te ervaren. We werken soms met spelletjes. Er zijn plezier spelletjes en vitaliteit spelletjes. De spelletjes zijn geweldig om kwaliteiten wakker te maken en speels te introduceren, alvorens je die kwaliteiten gaat verdiepen. Ook helpen spellen om jezelf niet zo serieus te nemen, plezier aan te wakkeren, mensen te helpen een beetje te ontremmen en met meer mensen in de groep contact te maken. Ik geloof echt in een speelse ingang naar verdieping. Ik geloof in de diepe zin van plezier. Rolando Toro ook. Hij zei:

Het lichaam als bron van plezier
Angst om te lijden kan alleen overwonnen worden door het ontwikkelen van het vermogen om plezier te hebben. Plezier is zo gedevalueerd binnen de conventionele waardeschaal dat het voor veel mensen gelijkstaat aan oppervlakkigheid, lichtzinnigheid of materialisme.
Werkelijk plezier komt echter vanuit het hart en een natuurlijke levenslust. Het versterken van de eigen gevoeligheid, het vinden van de wegen die naar plezier leiden, is onderdeel van het leertraject dat Biodanza voorstelt. Het leren genieten van alle genoegens van het leven, klein of groot, is het allerbelangrijkst.
Het plezier in dansen, zoals Biodanza dat heeft, is de eerste opening. Naar muziek leren luisteren in een toestand van trance een tweede. Het zich bewust worden van alledaagse genoegens is de derde manier.

Denise Linn zegt in haar boek: “De godin in elke vrouw” dit over Vreugde:
“Het is buitengewoon belangrijk, zelfs onder de allerergste omstandigheden, vreugde te voelen, want vreugde is besmettelijk. Het creëert een energie die naar alle kanten uitstraalt, als de rimpelingen die door een enkele steen in een gladde vijver worden veroorzaakt. Als ik ook maar het miniemste stukje vreugde kan vinden in vreselijke tijden kan dat voor anderen belangrijk zijn. Ik geloof dat plezier noodzaak is, geen luxe. Het is niet alleen helend en helpt je in evenwicht te komen, maar het helpt anderen in je omgeving. Je geest heeft plezier nodig, net zoals je voedsel, water en lucht nodig hebt. Wanneer je geniet wordt je immuunsysteem versterkt, je geest hernieuwt, je creativiteit bloeit op en je levenskracht wordt groter.”

Ik zie het zo:
Spelen is rusten
Je veilig weten
Niets hoeven presteren
Omdat je weet
Dat je al gelukt bent

Spelen is zijn
Zoals je bedoeld bent
Een bloem die open bloeit
En een unieke eigen geur verspreid

Spelen is veel diep zinniger
Dan de wereld ons doet geloven
Wanneer je loslaat wat hoort
En niet hoeft te bereiken
Val je met een verrukkelijke zucht
In het enige dat werkelijk bestaat
Het Nu

En daar is werkelijk alles
Daar is alles werkelijk waar
Daar is alles wat je nodig hebt
Daar is alles wat je ooit kan wensen

Want daar ben jij dan
Als je er helemaal bent


Ik verzamel voorbeelden.... meesters in speelsheid: Astrid Lindgren en haar Pippi, Annie M. G. Schmidt, Toon Tellegen, Toon Hermans, Sark, Mama Gena.... En wie zijn jouw speelse helden? 

Pippi

Astrid Lindgren (schrijfster van Pippi Langkous)
Prachtboeken

Ik vond een paar prachtige boeken met veel mooie inspiratie van Leonard Jacobson. 
De wijsheid past heel goed bij Biodanza. Sommige teksten gebruik ik wel eens als inspiratiebron voor een les.Titels: 
 • Embracing the present
 • Words from silence
 • Bridging heaven & earthWat voorproefjes uit "Words from silence"

Blz 85
Helping
As you awaken, your presence
Will be of tremendous help to these
Who have not yet awakened
Reach out to others
Who are in need of guidance
Be supportive of them
Offer them this book to read
It will help them
The most valuable gift you have to offer another
Is the gift of your own presence
But do not preach to others
Do not try to convert them
Do not be self righteous
Do not try to be their teacher
Be very wary of allowing your ego
To become involved in helping others
The ego always has a hidden agenda
It is a subtly play for power and position
The ego is always seeking gain
An advantage for itself even if that advantage is
Just to gain credit points at the gates of heaven
Blz 62
Each time you look for approval
Or acceptance or recognition
You give yourself away

If you give up looking out
You stay with yourself

Blz 53
In moments of transcendence,
The lover and the loved
Disappear
And all that is left
Is love
blz 244
Don’t be in a hurry
Watch a flower grow
It is not in a hurry
It does not compare itself
With other flowers
It does not wish to be
Some other color
Or some other shape
The flower does not try to bloom
As long as the conditions are suitable
It will come onto full bloom
And the flower trusts that
So just relax and be in
Harmony with the real

blz 34
Yes
Is one of the most powerful words
In the human language

HIER vind je zijn boeken.
HIER zijn website.

Uitdaging: stuur liefdesbrieven zonder woorden. Te pas en te onpas...

Mijn ontbijtbordje. Liefde als ontbijt. Mmmmm. Zo sturen mijn man en ik elkaar soms liefdesberichtjes. Zonder woorden.

maandag 28 juli 2014

Vertrouwen in het systeem van Biodanza

Uit mijn Biodanza boek:
Vertrouwen in het systeem
Het vertrouwen van de Biodanza docent in het systeem waar hij of zij mee werkt is van grote invloed op de werking ervan. Persoonlijk ben ik begonnen dat soort vertrouwen te ontwikkelen tijdens het jarenlang werken met een andere methode genaamd Team Syntegrity (voor ik Biodanza ontdekte).
Team Syntegrity is een methode waarmee je met een groep facilitatoren veranderingsprocessen in groepen kunt begeleiden. De methode is ontwikkeld door Stafford Beer een systeemdynamicus uit Engeland. Op basis van een geometrische vorm (icosaëder) worden de relaties tussen ongeveer dertig mensen volledig gelijkwaardig opgebouwd. Binnen een heel precies omschreven protocol onderzoeken deelnemers een vraagstuk dat ze zelf formuleren en zoeken ze op gelijkwaardige wijze naar oplossingen, waarvoor ze zelf ook de verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van het implementeren ervan.
Als facilitator van deze methode heb je grote invloed, juist wanneer je niet ingrijpt in het proces dat je faciliteert. Dat klinkt tegenstrijdig. Je kunt je afvragen wat een facilitator dan doet als hij niets doet? Je leert als facilitator vanuit het hier en nu aanwezig te zijn zonder je af te vragen: “welke interventie is hier nodig?” Niet ingrijpen vraagt een enorm vertrouwen in het proces dat je faciliteert. Een gebrek aan vertrouwen zal je aanzetten tot ingrijpen, wat het zelfoplossend, zelflerend en zelfhelend vermogen van deelnemers in het proces, juist ondermijnt.
Ik heb jarenlang geoefend in het helemaal aanwezig zijn, zonder in te grijpen, zelf wanneer het angstzweet me op de rug stond (een oefening die nooit eindigt). Met groepen hoogopgeleide, welbespraakte, slimme, politici, therapeuten, artsen, beleidsmakers of managers is dit vaak een enorme uitdaging. Hun inhoudelijke kennis kan erg intimiderend zijn en je kunt daardoor verleid worden in te grijpen en daarmee alles juist verknoeien (je ontneemt ze daarmee de mogelijkheid zelf oplossingen te vinden). Niet ingrijpen bevestigt en ondersteunt het helende, wijze, vermogen van de deelnemers. Je vertrouwen en aanwezigheid als docent versterkt dit vermogen… maar alleen wanneer je niet ingrijpt en de methode haar werk laat doen.“Every patient carries her or his own doctor inside.” - Albert Schweitzer

Je kunt alles doen om het proces mogelijk te maken, maar je kunt niets doen om het proces te dwingen zich te ontvouwen. Je kunt van een rups geen vlinder maken door de cocon voor hem open te maken. Een bijzondere oefening voor een docent.
Dit vertrouwen gebruik ik ook in het begeleiden van deelrondes & communicatie in groepen. Ik schreef een boek over een methode die ik ontwikkelde “Het CirkelProces”; De kracht van aandacht en affectie in (groeps)communicatie. Het beschrijft een heel uitgebreide versie van deelrondes zoals die ook binnen Biodanza worden gebruikt, maar dan met veel communicatie vaardigheden en oefeningen. Ook bij die methode is het vertrouwen in de deelnemers een essentieel onderdeel.
Ook bij Biodanza ontdek ik steeds weer dat de kracht van docenten enorm afhangt van hun diepe vertrouwen in de methode en het durven loslaten van het “ingrijpen”. Ervaren docenten varen steeds meer op de eenvoud van de methode en laten het verlangen allerlei “eigen” toevoegingen, aanpassingen en combinaties met andere methoden los. Wat niet betekent dat Biodanza docenten zich niet bekwamen in het werken met andere methoden zoals Mindfulness, Haptonomie, Yoga & communicatie. Ze brengen wel hun opgedane ervaring en wijsheid in de lessen, maar blijven Biodanza lessen geven vanuit de oorspronkelijke essentie en eenvoud.
“Any problem in the world can be solved by dancing." - James Brown


Alles is NU

Een tijdje geleden heb ik een heel lieve vriendin begraven. S'avonds gaf ik Biodanza les. "Hoe kun je dat", vroeg iemand, "ik zou nooit zo de knop om kunnen zetten". 
Maar het is geen kwestie van een knop omzetten. Het is een kwestie van in het NU zijn.
Bij Biodanza is alles in het NU. Alle oefeningen brengen je in het HIER en NU. Iedere ontmoeting is NU. Zelfs de regressie bij Biodanza brengt je in het HIER en NU.
Dat is NIET:
 • Zo diep in iemand ogen duiken, dat je weg droomt, of fantaseert over wat zou kunnen zijn...
 • Aan één persoon vast blijven houden
 • Steeds met dezelfde persoon willen zijn
 • Je vasthouden aan hoe je groep was, maar nieuwe mensen verwelkomen
 • Net doen of je niet bang bent (als je het bent)
 • Een glimlach opzetten
 • Weglopen als je moet huilen of je tranen inhouden
 • In een oud trauma schieten en alle emoties daarvan uitleven
 • Iemand meesleuren in je vrolijke bewegingen, omdat jij even "uit je dak" wil gaan
 • Een dans die niet fijn voelt, volhouden of uitzitten
 • Flink zijn
 • Je verzetten tegen wat is

Biodanza is NU en HIER
Dit moment
Je hart open
Dit moment helemaal verwelkomen
Zijn met wat is
Openen
Ontmoeten
Aanvoelen en afstemmen
Nergens anders zijn dan in deze Vivencia
Je verbinden met het leven dat zich nu manifesteert
En ik ben geen held... ik oefen iedere dag
Ik pieker voorwaarts
En ik mok en tob achterwaarts
Ik kan me over van alles zenuwachtig maken
En voor mij net als voor iedereen, is iedere les, iedere Vivencia een uitnodiging om helemaal in het NU te zijn. En het leven dat IS te omarmen en te bewonderen en lief te hebben. En soms lukt het wel... en soms niet. En dat is helemaal oké. Want dat is wat is.Gedichtje: ga je mee...

Ga je mee
Samen zijn
Minder moeite
Meer genieten
Zomaar uit de losse pols
Zoals twee bloemen
Samen bloeien
Of twee hondjes
Kwispelend
Elkaar begroeten
Ga je mee
Twee bloemen zijn
Twee kwispelende hondjes
Helemaal geen moeite doen
Om iets anders te zijn
Dan wie je bent
Alleen maar jij zijn
En ik zijn
En zo samen zijn
Ga je mee
Wandelen door het leven
Of een beetje dansen
Blij verrast zijn
Of toch weer schrikken of ploeteren
En ontdekken
Dat het niets helpt
Dat geworstel
En dan loslaten
En vrijlaten
En alles maar weer
Open laten
Ga je mee
Helemaal geen moeite doen
Niet denken
Maar luisteren
Naar wat er binnen in je is
En daar gehoor aan geven
En elkaar ontmoeten
Vanuit die moeiteloze
Eigenheid
En bloeien zoals
Twee bloemen doen
En kwispelen zoals alleen
Twee hondjes kunnen
Misschien een beetje rusten
Als twee jonge katjes
Snorrend van gerustigheid
Ga je mee
Samen zijn
Minder moeite
Meer genoegen
Ontspannen samen zijn
Gewoon zoals je bent
Want dan
Ja dan
Ben je pas
Echt
Samen
Ga je mee?vrijdag 25 juli 2014

Gewoon doen!


Rolando zei vaak “ teveel mensen denken eerst drie keer na voor ze iets doen” . Probeer eens het omgekeerde. Vertrouw je impulsen en je instincten, wordt veel spontaner. Hoe zou het zijn “ eerst drie keer te doen en dan pas na te denken” ?
Andere helpende overwegingen:
 • Bij twijfel…. doen. (neem initiatief)
 • Wie vraagt die slaagt. (durf te vragen)
 • Doe het niet te goed (niet teveel je best doen)
 • Vooral niet je best doen (spontaan zijn zonder te willen presteren)
 • Begint, eer ge bezint. (volg je natuurlijke impulsen, je voorkeuren, je verlangens)
 • Existence loves imperfection
 • Dit is de dans(kans) van je leven! 

Schrijf Vivencia van sas....

Spelen is rusten
Je veilig weten. Niets hoeven presteren. Omdat je weet dat je al gelukt bent. Spelen is zijn zoals je bedoeld bent. Een bloem die open bloeit en een unieke eigen geur verspreid. Spelen is veel diepzinniger dan de wereld ons doet geloven. Wanneer je loslaat wat hoort en niet hoeft te bereiken, val je met een verrukkelijke zucht in het enige dat werkelijk bestaat. Het Nu. En daar is werkelijk alles. Daar is alles werkelijk waar. Daar is alles wat je nodig hebt. Daar is alles wat je ooit kan wensen. Want daar ben jij dan. Als je er helemaal bent.

Ik gaf met m'n collega een levenskunst workshop voor vrouwen. Het ging over het terug vinden van je bezieling. Ik schreef...

Zomaar creatief scharrelen
Met zonder geen lat
Die kan dus ook niet te hoog liggen
Zomaar creatief scharrelen
Als niets moet en niets hoeft te lukken
Kan alles dat je bent moeiteloos tevoorschijn komen
Met zonder geen lat
Zomaar creatief scharrelen

Bij Biodanza ben je altijd goed genoeg....

Erg leuk boek, met geweldige tekeningen en korte teksten

Levenskunst

Biodanza is niet iets dat alleen plaatsvindt in de les, in de groep, in de Vivencia. Biodanza is levenskunst en dat kan overal en in iedere omstandigheid...
Ik had een ziek vriendinnetje. Twee dagen voor ze stierf deden we een Vivencia in haar bed....
 • We maakten een nestje in haar bed (oefening resting in a nest)
 • We fluisterden elkaar lieve dingen in het oor (Tunnel of qualification)
 • We keken elkaar in de ogen en zagen elkaars schoonheid (esthetische perceptie van de ander)
 • We streelden elkaar op het geluid van de vogels in de tuin en de ruisende wind in de bomen langs haar huis (Biodanza en de natuur, sweet caresses)
 • Ik masseerde haar voeten en gaf ze kleine kusjes (caress of the feet)
 • We gingen samen romantisch plassen, met het licht uit en haar sterrenhemel lichtjes aan (ongedifferentieerde liefde)
 • Ik zong mijn liefde in haar oor (Biodanza en de stem)
 • We lagen heel stil naar elkaars adem te luisteren met mijn hand op haar buikje (transcendentie, buikademhaling)
 • We omhelsden elkaar voor de allerlaatste keer (moment of eternity)
 • We namen afscheid en ik bracht mijn hand op mijn hart om haar daar te bewaren...


Het was zo mooi, ik werd er helemaal gelukkig van. Het leven is overvol van de poetry of the human encounter (zoals Rolando zo mooi zegt)

Begin met het nodige
doe daarna het mogelijke
en dan ineens doe je zomaar het onmogelijke
(onbekend)


Het pad van de liefde

Het pad van de liefde
We hebben maar één probleem en dat is een tekort aan liefde
We hebben maar één verlangen en dat is het ervaren van liefde
Er is maar één weg en dat is het pad van de liefde
We hebben maar één uitdaging en dat is de liefde
Er is maar één opdracht en dat is de liefde
We hebben maar één rijkdom en dat is de liefde
We hebben maar één bestemming en dat is de liefde
Liefde is de omweg en de kortste weg
De mooiste en de enige weg
Liefde is het begin, het midden en het einde
Een cyclus die zichzelf voltooit
Er is geen uitweg
Er is alleen maar de weg van de liefde
Die weg gaan we allemaal
Of we het nu weten of niet
We zetten stappen
Hier en nu
En het is heel gewoon
Om bang te zijn
En te vergeten
Dat er niets geruststellender is
Dan de liefde
Biodanza helpt je die weg te durven bewandelen...


maandag 21 juli 2014

Kijken naar beweging

Prachtig weekeind gehad op de Biodanza school Zuid-Nederland bij Stephen White en Diana Zijlmans. Het ging over het leren kijken naar beweging en het zien van de ontwikkeling van de dansers.
Biodanza heeft tegelijk alles en niets te maken met dans. Er is geen sprake van dansjes en choreografie. Je hebt helemaal geen danservaring of aanleg nodig. Toch is Biodanza de dans van het leven. Muziek en dans zijn oude en heel menselijke manieren om samen te zijn met anderen en spontaan uit te drukken wie we zijn. Lammetjes huppelen in de wei, vogels dansen om te imponeren of te verleiden, vissen scholen en groepen vogels creëren prachtige choreografieën, een moeder streelt de wang van een kind, iemand wordt gewiegd voor troost, allemaal vormen van “dans” als een natuurlijke uitdrukking van het leven. Muziek vormt een universele taal die ons kan verbinden en kan raken zoals geen ander middel dat kan. De muziek nodigt je uit, je vrij te bewegen en bewogen te worden.
Er zijn een aantal indicatoren die in bewegingen, houding, gebaren en contactvermogen laten zien hoe het met een persoon gaat. Biodanza docenten leren de bewegingen van deelnemers te “lezen” zodat ze kunnen zien welke aspecten goed ontwikkeld en gezond zijn en welke nog aanmoediging, oefening en stimulans nodig hebben. Deze indicatoren worden niet gebruikt om iemand te beoordelen of bewegingen te analyseren. Ze worden gebruikt als aanwijzing voor wat er voor een bepaalde persoon nodig is om verder te kunnen integreren en ontwikkelen. Ze zijn aanwijzingen voor de groeirichting die nodig is. Deze aspecten zijn waar te nemen in de bewegingen, de dans, de interactie met de ander en de groep.
“Movements are as eloquent as words.” - Isadora DuncanHet lichaam omhult de ziel, het draagt alle ervaringen in zich
Beweging maakt zichtbaar, beweging ontbloot
De spontane dans is de onthulling van het meest innige zelf
In de dans zie je het wonder dat de ander is
Het ontvouwt zich zachter dan zacht
Maar verstrekkend en onuitwisbaar
Wonderen gebeuren in stilte en ongemerkt
Wat je kunt zien is het resultaat van het wonder, nooit het wonder zelf
Want daarvoor is het een wonder
En dans….. doet wonderen
Saskia

p.s. Hoe zou het zijn als we minder zouden luisteren naar wat we tegen elkaar zeggen en meer zouden luisteren naar wat we doen, hoe we bewegen en hoe we dansen.... de wereld zou echter worden denk ik.

Affectieve intelligentie en vergeving

Dit voorjaar was ik te gast in het radio programma "dit is de nacht" op Radio één van de EO met Maarten Hagg. Het ging over Vergeven. Ik heb een doosje met kaartjes geschreven over vergeven en naar aanleiding daarvan hadden we een gesprek. Hier vind je mijn schrijverij bij-> BOL
Tijdens het gesprek bedacht ik me dat Biodanza helemaal niet aanstuurt op vergeven, maar dat je door Biodanza te beoefenen wel vanzelf veel beter wordt in vergeven. Doordat Biodanza helemaal gaat over liefde, en het ontwikkelen van affectieve intelligentie wordt je vermogen om te vergeven en lief te hebben veel groter. Ook leer je meer in het moment te zijn en dat is essentieel om te kunnen vergeven.
Affectieve intelligentie
Volgens Rolando Toro, heeft voor de menselijke soort een evolutionaire sprong kunnen plaatsvinden dankzij de buitengewone ontwikkeling van de affectieve functies die gevoelens van liefde, vriendschap, altruïsme, solidariteit en coöperatie samenwerking hebben ingebracht in het evolutionaire proces van de mensheid.
Daarom wordt in Biodanza de affectieve intelligentie beschouwd als de fundamentele kern van de menselijke identiteit. Een kern van waaruit vervolgens op de meest gezonde manier alle andere intelligenties en potentiëlen zich kunnen ontwikkelen.
Ik doe niets liever dan rechterhand zijn van de liefde....Omhulling & Onthulling
Je legt je hart in mijn handen
En ik mag je zien
Je danst je dans, je leeft je leven
En je legt je hart in mijn handen
Op de dansvloer van mijn aandacht
Je volgt mijn stem
En ik mag je zien
Je legt je hart in mijn handen

Ik omhul je met zachtheid, creativiteit en liefde
Zodat jij je aan jezelf en in de groep kunt onthullen
Zo worden we samen nog meer wie we werkelijk zijn
Ik omhul je met zachtheid, creativiteit en liefde
En zo word ik ook onthuld aan mezelf en in de groep
In deze dans van het leven
Waarin jij je aan jezelf en in de groep kunt onthullen
Ik omhul je met zachtheid, creativiteit en liefde

Meer mens worden


Meer mens worden
Een belangrijke kern van Biodanza is het herstellen en vergroten van essentiële menselijke vermogens:
 • Het leven met aandacht beleven
 • Eerbied ervaren voor alles wat leeft
 • Volkomen op je gemak kunnen zijn in aanwezigheid van anderen
 • Authentiek, oprecht en waarachtig in het leven staan
 • Jezelf creatief en vrij uiten
 • Je eigen mannelijkheid of vrouwelijkheid leren kennen en beleven
 • Liefde kunnen geven en liefde kunnen ontvangen 
 • Veel meer plezier kunnen ervaren
 • Je seksualiteit ontspannen, kunnen beleven en vieren

De muziek, dans- bewegings- en contact oefeningen, de docent, je medestudenten en jijzelf vormen samen het atelier waarin je naar hartenlust kunt experimenteren en alle aangeleerde schroom van je af kunt laten glijden. En daar heb je alle tijd voor. Iedere week kun je ervaringen opdoen. Er is geen haast, een ieder ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. De dans is nooit het doel, het gaat er niet om wie het mooiste danst. De dans is een middel, een uitnodiging, een experiment, een manier om iets te beleven. Het dansen is geen schoonheidswedstrijd. Toch is een mens dat zijn oorspronkelijke affectieve en expressieve vermogens terugvindt en dit laat zien, vaak oogverblindend mooi.

Dancing is just discovery, discovery, discovery. Martha Graham

Waarom we allemaal onze creatieve kracht dienen te gebruiken…? Omdat er niets is dat mensen zo gul, blij, levendig, stoutmoedig en meedogend maakt, zo onverschillig voor vechten en het opstapelen van “spullen”en geld. Brenda Ueland

When I was 5 years old, my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down happy. They told me I didn't understand the assignment. And I told them they didn't understand life.
John Lennon


woensdag 16 juli 2014

Het onbewuste en de kunst van overdrijving

Bij Biodanza werken we met verschillende lagen van het onderbewuste.
Deze drie lagen zijn met elkaar verbonden. Ze voeden en beïnvloeden elkaar.


Het persoonlijk onbewuste 
Dit heeft te maken met iemands persoonlijke leven en wordt gevoed door de herinnering aan beleefde gebeurtenissen en dan vooral gebeurtenissen uit de kindertijd. Het persoonlijk onbewuste is toegankelijk via anamnese, de levensgeschiedenis, droom interpretatie, vrije associatie analyse van verdedigingsmechanismen.
Het Collectief onbewuste 
Dit wordt gevoed door herinneringen van de soort en heeft te maken met de archetypen die de hele mensheid gemeen heeft. Het is toegankelijk via analyse van iemands archetypen repertoire, uitdrukking via schilderen, dichten, verhalen schrijven, geleide dromen, het gebruik van mythes bij ceremonieën.
Het Vitaal onbewuste (Rolando Toro) 
Rolando heeft het concept van “het vitaal onbewuste” ontwikkeld. Met het vitaal onbewuste bedoeld hij het psychisme van de cellen; de overeenkomst tussen het autonoom functioneren van cellen en ons psychisch functioneren.
Cellen blijken een vorm van geheugen te hebben, ze trekken elkaar aan en stoten elkaar af, ze zijn onderling solidair en communiceren op allerlei manier. Ze hebben een eigen soort bewustzijn en wijsheid.
Het vitaal onbewuste wijst op de harmonie met de levende essentie van het leven. Het vitaal onbewuste zou je kunnen zien als een soort ijkpunt van gezondheid en welzijn. Het lichaam kan zich opnieuw afstemmen (ijken) op de wijsheid van de cellen, de harmonie van het leven en zich zo herstellen, ontwikkelen en vernieuwen.
Biodanza oefeningen stimuleren deze vitale afstemming op het leven; het vitale onderbewuste. Dit werkt ook buiten ons bewustzijn om. Vivencia’s helpen om toegang te krijgen tot het vitale onbewuste en zo de oorspronkelijke harmonie opnieuw mogelijk te maken.
Ritme, melodie, bepaalde bewegingen, aanraking, zachtheid, warmte, contact, veiligheid, ontspanning, plezier, vrolijkheid, lachen, gezonde voeding, verbinding met de natuur, regressie en lichaamsgewaarzijn werken diep door, ook zonder ze te begrijpen of te analyseren.
Levensenergie stroom door ons heen, als mensen blokkeren we die stroom soms en kunnen we ons ervan isoleren. Dit kan ontstaan door allerlei negatieve invloeden en ervaringen. Het is belangrijk te ontdekken hoe we ons weer af kunnen stemmen op de levensenergie en hoe we ons er opnieuw voor kunnen openstellen, zodat we meer levend, gezond en vitaal kunnen zijn. Afgestemd op de liefdevolle, wijze intelligentie die het leven eigen is.
Bij Biodanza integreren en harmoniseren en transformeren we door de combinatie van muziek, beweging en Vivencia. Een krachtig en diep werkend medicijn, dat werkt zonder dat je het hoeft te begrijpen.
En dan vond ik nog dit, en ik ben het er hart-huppelend mee eens.....

Overdrijving volgens Rolando Toro:
"De waarheid is dat ik geloof in overdrijving. Men zegt dat het slecht is, maar ik geloof dat je alles wat echt heel goed is - zoals liefde, vriendschap, aandachtig aanschouwen van de natuur, kunst - moet overdrijven. Daar mag je geen beperking op leggen".

Ik overdrijf nog wat liefde met teksten en kunst van de zalige schrijfster SARK...behind, before of within... en kussen.

In Biodanza ontdek je je eigen kracht. Biodanza nodigt je uit om in beweging te komen. Om in dit moment in actie te komen. Om voor jezelf en je eigen behoeften te zorgen.
Je hebt altijd weer de keuze:
 • Mokken over wat was.(mokken is: heimelijk wrevelig of boos zijn). Piekeren en tobben over wat komt (piekeren en tobben is: jezelf kwellen met gedachten)

of
 • In actie komen voor wat je hier en nu voelt en verlangt. Je kunt op ieder moment: delen, vragen, contact maken, doen, jezelf openen en laten zien. Jij hebt kracht en macht.
You always have a choice ( Stephen White; the love doctor)

Je verlangen is belangrijk. 
Het is misschien wel het meest echte en eerlijke 
dat je over jezelf kunt delen!

What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us. (Ralph Waldo Emerson)


Ik verlang naar:

Zachte zomers, overal begroetingen, toestemming om te kussen voor iedereen - overal - altijd, terrasjes met muziek die je doet ontspannen, inzichten en oplossingen, vergeving (vooral ook voor jezelf), troost, heel veel troost, dat eigenheid in de mode is, applaus voor romige mensen, bewondering voor liefdevol werk, banken waar je terecht kunt voor complimenten die je stijl achterover doen slaan van geluk, ijsjes waar je mooier van wordt, spullen die we samen hebben; in ieder wijkje een magazijn om uit te lenen, gedichten in plaats van reclame, agenten met gratis omhelzingen, beloningen i.p.v. bekeuringen, dokters die je aan het lachen maken, de ontdekking dat er maar één God is die liefde heet en die dol is op dansen, vreugde, liefhebben, plezier en verrukkelijke oneerbiedigheid.....

Ik verlang naar 
alle heerlijkheid die ik me voor kan stellen en ook naar heerlijkheden die mijn bevattingsvermogen te boven gaan....

ps. kus zoveel als je kunt

One regret

One regret that I am determined not to have
When I am lying upon my
Death bed

Is that we did not
Kiss
Enough

Hafizdinsdag 15 juli 2014

The love doctor

Na een Biodanzareis naar Kythira, het Griekse eiland waar Aphrodite uit de zee geboren werd schreef ik dit gedicht. Stephen White en Diana maakte er een wonderbaarlijk reis van....

I paid a visit to the love doctor
She keeps practice at a very special place
You have to fly and dance
And surrender yourself to get there
But when you do…
You will find more healing than you could imagine
The doctor gives you a warm welcome
His eyes say yes to everything you are
Her arms will embrace you
To new ways of being with yourself
There are other seekers with you
And there is no waiting room
Everything is here and now and you
And me and music and dance and nature
And happiness
The doctor has a most important recipe
He invites ENTREGA
Surrendering to who you truly are
She gives permission for transgression
And a lust for love and life
You will learn to follow your desires
To listen to your deepest self
The medicine is kissing and swaying
and listening to the sea
llaying in a nest with lovely other human beings
The medicine is live
Love for now
Love for you
Love for nature
Love for everything around you
The treatment is dancing and finding back
your succulence And lustfulness and juiciness
The therapy is loving each other back to life
Loving each other back to life
Loving each other back to life
I paid a visit to the love doctor
And what a visit it was
Everybody had a different adventure
And still me traveled together
With the love doctor
The love doctor
The love doctor
In a very special place
In a very special way
And when I am home again
And they ask me what I did
I can only say
I had a love treatment
And it was beautiful beyond believe


Biodanza als Oase

Biodanza boek hfst 3. RolandoToro:

Het Biocentrisch Principe
Het Biocentrisch Principe is een kern begrip binnen Biodanza en gaat over het leven centraal stellen en zien als heilig, kostbaar en samenhangend. De hele theorie van Biodanza is opgebouwd vanuit die stelling dat het leven heilig en kostbaar is. Dit principe maakt een manier van voelen en denken mogelijk die de Vivencia (het werkelijk beleefde moment) als uitgangspunt heeft.

Het Biocentrisch Principe heeft vooral betrekking op het universum opgevat als een levend systeem. Alles wat bestaat, alles, maakt deel uit van dit ontzagwekkende levende systeem.
De manier waarop je je leven wilt transformeren verandert als je het bekijkt vanuit het Biocentrisch Principe.
 • Er wordt steeds op de eerste plaats aandacht geschonken aan wat leeft. 
 • De zin van het leven is het leven zelf en het leven heeft geen verklaring nodig van buitenaf.
 • We kunnen de emoties beschouwen als de diepte ervaring van het contact met de realiteit. Hoe kunnen we op ieder moment opnieuw de voorwaarden voor het leven beschermen?
 • Onze daden en gebaren ontwikkelen zich om meer leven binnen het leven te scheppen.

Sas:
Vivencia: Biodanza is als een Oase.
Biodanza biedt een voedende plek om bij te tanken. Een plek van leven. Alle theorie en praktijk van Biodanza zijn gebaseerd op het Biocentrisch Principe. Dat principe zegt dat het belangrijk is het leven centraal te stellen en te ervaren als heilig. Ervaren dat alles met elkaar samenhangt en met elkaar verbonden is. Los van religie en cultuur.
De methode is als een oase, de ruimte waar je Biodanza beoefend is een oase, de persoon die lesgeeft brengt zichzelf als oase in. En als groepslid ben je ook de oase voor elkaar. Dat ben je door het wonderlijke en kostbare in de ander te kunnen zien, ervaren en koesteren.
Het is de uitdaging dat ook te kunnen zien in degene bij wie je het niet direct verwacht of waarin je het niet meteen ziet of voelt. Oase zijn is een daad van affectie, van liefhebben. Je hart verder openen voor het leven. Zo wordt je een levenskunstenaar: je respecteert het leven en bent leven gevend voor je omgeving.
Biodanza is helemaal gefundeerd in respect voor het leven. Het geeft toestemming en aanmoediging aan vreugde en plezier (wat levendigheid is).
Bij Biodanza werken we met affectie en afgestemde aanraking; werkelijk contact. Daarom is respect voor het leven essentieel. We stimuleren, creëren en ontwikkelen het leven in de ander…. En dat te doen wekt leven op in onszelf.
Biodanza vindt haar inspiratie in gewone levensprincipes, niet in vooroordelen of welk soort dogma dan ook. Het is een methode van het hart; niet aflatende eerbied voor het leven in en om je heen en daar naar handelen.


“Man can no longer live for himself alone. We must realize that all life is valuable and that we are united to all life. From this knowledge comes our spiritual relationship with the universe.” Albert Schweitzer

maandag 14 juli 2014

Lichthartig

Ik ben een lichthartig persoon. 
Lichtheid en speelsheid zijn heel belangrijk voor me. 
En voor Biodanza zijn ze essentieel. 
Vandaag een gedichtje. 
Een licht gedichtje.


Je hoeft niets anders te doen
Dan te rusten in dat
Wat je nu bent
Rust maar uit
Want je bént al thuis
Geluk en liefde zijn NU
En Hier
Zodra je je openstelt
En je ware zelf omarmt
Spelend gaat dat veel gemakkelijker
Vinden wat je zoekt


Levenslust

Ik zag een folder over levenslust dagen. Het ging over een gezond gewicht. Maar levenslust bestaat uit zoveel meer dan alleen je gewicht!
Biodanzaboek blz. 30->
De ontwikkeling van het genetisch potentieel van de mens binnen een affectief geïntegreerde groep stimuleert moed en plezier in het leven.
Biodanza besteedt aandacht aan het gezonde deel (aan wat iemand nog aan creativiteit en enthousiasme kan mobiliseren, aan zijn tot nu toe verborgen expressie mogelijkheden, aan zijn onderdrukte behoefte aan affectie en aan zijn oprechte bedoelingen. Er is sprake van een soort wil van het licht om de duisternis te verlichten.
SAS:
Bij Biodanza werken we dus met het gezonde deel van de mens. Dat gezonde deel wordt aangewakkerd. Zoals zaad dat door de natuur gekoesterd wordt en de juiste omstandigheden treft. In ons groeien de kwaliteiten van vitaliteit, affectiviteit, creativiteit, seksualiteit en transcendentie onder de juiste omstandigheden vanzelf uit tot de totaal eigen vorm.
Uit het lesboek over seksualiteit: 
Plezier is essentieel. Het lichaam is een bron van plezier.
Angst om te lijden kan alleen overwonnen worden door het ontwikkelen van het vermogen om plezier te hebben. Plezier is zo gedevalueerd binnen de conventionele waardeschaal dat het voor veel mensen gelijkstaat aan oppervlakkigheid, lichtzinnigheid of materialisme. Werkelijk plezier komt echter vanuit het hart en een natuurlijke levenslust. Het versterken van de eigen gevoeligheid, het vinden van de wegen die naar plezier leiden, is onderdeel van het leertraject dat Biodanza voorstelt. Het leren genieten van alle genoegens van het leven, klein of groot, is het allerbelangrijkst. Het plezier in dansen, zoals Biodanza dat geeft, is de eerste opening. Naar muziek leren luisteren in een toestand van trance een tweede. Het zich bewust worden van alledaagse genoegens is de derde manier.
Rolando Toro.
Uit Saskia's nog te verschijnen Biodanzaboek:
Plezier helpt altijd. Plezier helpt om je veiliger te voelen. Plezier ontspant. Plezier verzacht. Plezier opent. Plezier nodigt je uit. In Biodanza is het maken en hebben van plezier daarom erg belangrijk. Hoe meer plezier je hebt in het vitale deel van de les, hoe meer contact, affectiviteit, gevoeligheid en overgave zal er in het rustige deel van de les mogelijk zijn, waarin je trouwens ook veel (meer innerlijk) plezier kunt ervaren. Plezier lost je afweermechanisme op waardoor je dieper geraakt kunt worden. Daarom is plezier heel belangrijk.
Voor mij is lichtheid een ingang naar diepgang. 
Lichtheid als medicijn!